2016. október 17., hétfő

A VMSZ KISHEGYESI KÖZSÉGI SZERVEZETÉNEK REAGÁLÁSA

Szó sincs szervezett betelepítésről


A közelmúltban számos rémhír kezdett el terjedni a községben, amelyek 50 koszovói roma család betelepítéséről szólnak. Az álhíreket és az ebből kialakuló félelemkeltést egyes internetes hírportálok bejegyzéseinek szándékosan félrevezető címadása, illusztrációi és tartalmi csúsztatásai váltották ki.
Egy bejegyzés vagy hír címe fontos szereppel bír. Meghatározza a témáról kialakuló véleményt. A demagóg és félelemkeltő címválasztás és az ehhez mellékelt megtévesztő illusztráció pedig bőven elegendő, hogy az olvasó felháborodását elérje. Legfőképpen azért, mert számos olvasó a címnél nem is olvas tovább, sajnos még kevesebben keresik a leírt dolgok és a valóság közötti összefüggéseket.
Az újságíró ezt kihasználva veszélyes játékba kezdett, aminek a célja az olvasóközönség félrevezetése és a gyűlöletkeltés a számára kiválasztott és megjelölt célközönséggel szemben. Az internetes hírportál szerkesztője, helyzetével visszaélve, elérte célját: számos kishegyesi embert megtévesztett, településünkről pedig negatív képet festett az interneten.
A tények és a valóság: Kishegyes település területén nem történik és nem is történt szervezett betelepítés. A település magyar ajkú döntéshozóinak köréből senki nem hívott ide semmilyen más kultúrából érkező szerbiai állampolgárt, legfőképpen nem azokat, akik nem szerbiai állampolgárok.
A községi képviselő testület 2007. december 27-én, illetve 2011. december 1-jén is hivatalosan állást foglalt a visszatelepítés/betelepítés témakörében. A hivatalos lapban megjelent deklaráció tartalmazza a község álláspontját, mely szerint Kishegyes község nem vesz részt semmiféle együttműködésben, amely a kollektív betelepítést irányozza elő, illetve a község nem támogatja azoknak a nemzetközi és más humanitárius szervezeteknek a munkáját, amelyek a községen kívül születettek letelepedését irányozzák elő.
Aki itt él, látja, hogy az elmúlt pár évben szerbiai papírokkal rendelkező roma családok ingatlanokat vásároltak Kishegyesen. Tették ezt úgy, mint bárhol máshol az országban. A hangsúly ez esetben is azon van, hogy „vásároltak”, mivel azt kishegyesi polgárok saját elhatározásukból adták el nekik. A személyek közötti adásvétel megakadályozásához sem a községnek, sem más intézménynek nincs jogi lehetősége. Ahogy a községnek, úgy magánszemélyként sincs erkölcsi jogunk ahhoz, hogy beleszóljunk abba, hogy ki-mit vesz, illetve mit árulnak az utcabeliek vagy a szomszédjaink.
A valóság és jelen esetben maga a hír az, hogy az újvidéki Ökumenikus Humanitárius Szervezet (ÖHSZ) építkezési anyagot (nem házat) biztosított egy (1) Koszovóból érkező családnak, akik korábban vásároltak házat maguknak Kishegyesen. Az anyagiakat az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) biztosította, az akció lebonyolításában pedig a Dán Menekültügyi Tanács szerbiai szervezete volt az ÖHSZ partnere. A humanitárius szervezetek munkájának akadályozása egy jogállamban törvénybe ütköző, ennélfogva a külföldről érkező támogatás „meghiúsítására” sem lehetett volna törvényes lehetőségük a kishegyesi intézmények vezetőinek.
AZ ÖHSZ által elkészített jegyzőkönyv tartalmazza azon hét családnak a nevét, akik részére az Ökumenikus Humanitárius Szervezet épületanyagot biztosított. Az épületanyagot kapott családok listáját áttekintve, rövid utánajárást követően, itt is megbizonyosodhatunk, hogy összesen egy (1) család rendelkezik a támogatottak közül kishegyesi lakcímmel.
Tényleges házvásárlás viszont sem az újvidéki Ökumenikus Humanitárius Szervezeten, sem más szervezeten keresztül nem történt. Ennek tükrében a médiában megjelent és kiemelt, 50 betelepített családdal kapcsolatos kijelentés megalapozatlan, mindössze a rémhírkeltést szolgálja. Az ÖHSZ jegyzőkönyvében a községben épületanyagot nyert hét (7) család feltüntetése mellett említve van a családok tagjainak száma is, amely a jegyzőkönyv adatainak összeadását követően 43 főt (személyt) tesz ki. Talán ezt a számot felkerekítve eshetett szó a betelepített 50 koszovói roma családról, amely immár a tények ismeretében nyilvánvaló ferdítés.
A VMSZ kishegyesi községi szervezete határozottan elítéli azokat a rém- és álhíreket, amelyeket egyes internetes hírportálok bejegyzéseinek szándékosan félrevezető címadása, illusztrációi és tartalmi csúsztatásai váltanak ki – áll a VMSZ kishegyesi községi szervezete közleményében.
Magyar Szó, 2016. október 15. 11., vagy
http://www.magyarszo.com/hu/3186/vajdasag_kishegyes/154466/Sz%C3%B3-sincs-szervezett-betelep%C3%ADt%C3%A9sr%C5%91l.htm, 2016. október 15. [15:25]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése