2016. október 28., péntek

Betörés – fényes nappal

Nyugtalanságot keltett Tordán a legújabb bűncselekmény


 
Szombaton (október 15-én – B. A.) a szokásos bevásárlásból hazatérve a tordai Csonti Katalin feldúlva találta a Petőfi Sándor utcában levő házát. Pár óra alatt – amíg távol volt – a tolvajok lyukat törve a ház udvari ajtaján bejutottak a házba, ahonnan pénzt és ékszert loptak el.


Ezen az ajtón jutottak be a házba (Fotó: Kecskés István)

A ház belsejét teljesen feldúlták: kiforgatták a szekrényeket, az ágyat és a többi bútort. Még a mosógép és a tűzhely ajtaját is kinyitották, míg nem találták meg azt, amit kerestek. A betörőknek nyilván kedvezett a tény, hogy az asszony egyedül él, és, hogy a két szomszédos ház egyikének sincs lakója.
A ház a falu Basahíd felőli kijáratánál van. Az eset érthetően nagy felháborodást keltett a faluban, ahol időnként – rendszerint ilyenkor ősszel – elszaporodnak a lopások.
A faluban rablótámadás is volt már, de a legutóbbihoz hasonló vakmerő betörésre kevés példa volt. Mert szombati napon itt is több a mozgás, az emberek többet járnak-kelnek a faluban, az őszi betakarítás is javában zajlik, úgyhogy nehéz pontosan megmagyarázni a történteket.
– Mindössze három óra hosszat voltam távol, előtte a nagykaput és a ház bejárati ajtaját is bezártam. Hazaérve észrevettem, hogy a kapu nyitva áll, a bejárati ajtó alsó részén pedig rés tátongott. A házban nagy felfordulás fogadott. Megijedtem, hívtam a családomat, kijött a rendőrség is. Eltűnt az összes megtakarított pénzem, az utolsó nyugdíjam, az arany- és ezüstláncom. A rendőrség elvégezte a helyszínelést, jegyzőkönyvet írt. Azóta semmi sem történt. Tegnap újabb nyilatkozatot adtam, több papírt aláírtam. Hogy mi lesz a vége, nem tudom – meséli Csonti Katalin, akit igencsak megviselt az eset, mivel eddig hívatlan vendégek nem jártak a házában. Egy-két este nála aludt a lánya, de mint mondja, nem maradhat mindig vele.

Torda központja  (Fotó: Kecskés István)
Torda központja (Fotó: Kecskés István)

Az utcában a közelmúltban is volt hasonló eset. Az emberek, különösen pedig az idős, egyedül élő személyek körében aggodalmat keltett a legújabb eset, ami arról tanúskodik, hogy a betörők egyre vakmerőbbek.
Tordán időnként elszaporodnak a vagyon elleni bűncselekmények, elsősorban a mezei lopások és a betörések. A korábbi években (többször is) betörtek a katolikus plébánia épületébe, volt már rablótámadás, sőt gyilkosság is. Az emberek félelme jogos.
– Amikor lopásról hall az ember, akkor mindig azt hiszi, hogy az más utcájában történik meg. Viszont, amikor a mi utcánkban kerül erre sor, itt a közvetlen közelünkben, mindenki nagyon megdöbbent. Ugyanis szombati napról volt szó, amikor mindannyian piacra megyünk, itt állandó mozgás van, a mezőgazdasági munkálatok még tartanak, traktorok, autók járnak az utcán. Ez az utca a legnépesebbek között van, majdnem minden ház lakott. Ezért tényleg döbbenettel vettük tudomásul a történteket. Előtte is zárkóztunk, de most különösen odafigyelünk. Ha elmegyünk, szólunk egymásnak. Bezárjuk a kaput. A kutyákat kieresztjük nappal is, nemcsak éjszaka. Félünk. Ez van – mondja Rontó Bozóki Judit.
Torda Helyi Közösség Tanácsa elsősorban azt reméli, hogy a rendőrség elvégzi azt, amit a polgárok elvárnak tőlük, és a tetteseket minél előbb kézre kerítik. Dobai János, a helyi közösség elnöke elmondta, hogy a legújabb eset nagy felháborodást keltett a bánáti faluban, ahol az embereknek amúgy is megvannak a mindennapos megélhetési gondjaik. Az ilyen esetek pedig elszomorítóak, amikor idős személyektől lopják el az évtizedek alatt összegyűjtött vagyonukat. Szerinte szembetűnő, hogy időnként a faluban sok idegen személy jelenik meg, akiknek a szándékairól nem tudni.

K. I.

Magyar Szó, 2016. október 26. 1. és 6., vagy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése