2016. október 7., péntek

Ismét van szobra Kiss Ernőnek a Bánságban

Országszerte gyertyagyújtásokat, koszorúzásokat, az Országházban konferenciát is tartanak ma, az október 6-ai nemzeti gyásznapon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Aradon kivégzett tizenhárom vértanúra, és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére emlékezve.
A határokon túl is megemlékeztek az aradi vértanúkról. Aradon 11 órakor szentmisét tartottak a belvárosi római katolikus templomban, koszorúzási ünnepséget tartottak a Szabadság-szobornál, illetve a Vesztőhelyen emlékeznek meg tisztelgéssel és koszorúzással a vértanúkról.

kisserno-elemer-mellszobor
Eleméren Kiss Ernő honvédtábornok sírjánál emlékeztek az aradi vértanúkra. A vértanunk egykori birtokán felújították a templomot is, melynek kriptája a vértanúnk testét őrzi, illetve az eredetileg Nagybecskerek főterén állott és a szerbek által ledöntött lovasszobrának rekonstrukciója alapján felavatták a Kiss Ernő szobrát is a mai megemlékezésen. 
1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Október hatodikát a kormány 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította.(mti nyomán)
Kép: Pannon RTV 
Közzétette: Haraszthy Ágoston 2016. október 06. csütörtök, 18:36

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése