2016. október 20., csütörtök

Újabb tizennégy menekült családnak vásároltak házakat Délvidéken

ljubomir zivkov dopisnica iz banata 5 3 vojvodina vojvodjansko selo kuca jpgDélvidéken folytatódik a menekült családok lakhatáshoz segítése. 
Ennek keretében Szávaszentdemeteren írta alá a szerződéseket az a 14 család, akik vissza nem térítendő támogatás formájában, mintegy 154 ezer euró értékben kaptak ingatlanokat és egyéb juttatásokat.
A délszláv háborúk során a Délvidékre menekült családok ezúttal fejenként 11 ezer eurót kaptak, ebből 9.500-at ingatlan vásárlásra és 1.500-at pedig azok felszerelésére. 
Az újvidéki RTV-nek nyilatkozott az egyik családanya, akik 1992-ben, vagyis 24 éve érkeztek Boszniából. Milanka Stanojević hálásan megköszönte a segítséget és elmondta családjával a szerémségi Sasincban választottak ki egy ingatlant maguknak.
Mindeközben a délvidéki magyar fiatalok nagy részének szintén nincs lehetősége saját ingatlant bérelni vagy vásárolni, még kevésbé építeni, erre nem elegendőek azok a 20-30 ezer dináros fizetések, amelyeket a fiatal munkavállalók megtudnak keresni. A lakhatási problémák miatt pedig a családvállalás is éveket csúszik a pároknál. Sokan pedig a harmincas éveikben is otthon, a szülői házban maradnak vagy pedig a magyar útlevéllel a zsebükben megindulnak külföldre, ahol néhány hónapnyi munka után már emberi feltételeket tudnak biztosítani maguknak és családjuknak egyaránt.
A segítség a jelek szerint nem jár mindenkinek, főleg nem az őshonos délvidéki népeknek.
H. Á. 
Közzétette: Haraszthy Ágoston 2016. október 19. [14:36]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése