2016. október 21., péntek

Betelepítések megerősítve!

Magyarázkodnak a kishegyesiek

Furcsa magyarázkodásba kezdett a szabadkai székhelyű kisebbségi párt kishegyesi tagozata. A nagy port kavarta hír után,  miszerint koszovói romák betelepítése történik délvidéki magyar falvainkba, amiről a Magyar Nemzeti Tanács, de a kormányzati felelősséget vállaló kisebbségi kormánypárt sem mer egy szót szólni, de még tudomást sem akar venni róla, a kishegyesi helyi tagozat dörgedelmes közleményt adott ki a Magyar Szó hétvégi számában (http://vmdk.us11.list-manage.com/track/click?u=bc564c2b14d784b53071ebd00&id=3ff1d985cf&e=3eb0ebfcd8) . Ezt megfejelték egy másik közleménnyel amit már a Kishegyes Község illetékesei adtak ki (http://vmdk.us11.list-manage.com/track/click?u=bc564c2b14d784b53071ebd00&id=90ac038b1e&e=3eb0ebfcd8) .

Mindkettőben, a felesleges politikai maszlag lehámozása után, a következő állítások olvashatóak: nem támogatják a betelepítéseket, de hát ezek a koszovói romák szerb állampolgárok és a törvény szerint azok oda telepedhetnek le ahova akarnak, a házakat a kishegyesiek eladták nekik, és most mint menekültek nemzetközi humanitárius szervezetektől kaptak segélyt, annak visszautasítása a nemzetközi normák megsértése lenne, és szó sincs szervezett betelepítésekről, a koszovói romák maguktól találtak oda.

Úgy látszik a kishegyesi alapszervezet és a kishegyesi hatalomban lévő emberek azt gondolják emlékezet kiesésben szenvedünk. Az más lapra tartozik, hogy ők vették fel azt az inget ami nem az övéké.  De legalább elismerték, hogy van betelepítés! Először tagadták, most meg beismerték!

Az aki átélte a kilencvenes éveket az nagyon jól tudja, hogy a szerbiai hatalom ezekkel és az ehhez hasonló módszerekkel telepített be délszláv menekülteket vajdasági magyar településekre. Kasza József és pártja ekkor hasonult meg leginkább. Mert mi volt a logika? Egy picit engedjünk be, az úgy sem fáj, utánuk meg kapunk "humanitárius" segélyt külföldről, meg egy csomó állami támogatást, amiből lehet "csipegetni". Egyes valamikori magyar többségű önkormányzatokban ennek köszönve megfordult a helyzet és az ottani magyarok ma már teljes vagy relatív kisebbségben élnek. Most ennek a magaviseletnek az ismétlését látjuk. Migránskérdésben is.

De nézzük tovább! Gondolkodjunk egyszerű paraszti logikával. Egy koszovói roma aki nem beszél szerbül, magyarul meg még ennyit sem, nem is tud rendesen aláírni, olvasni - tisztelet a kivételnek!- honnan tudná hol is van az a Kishegyes? Vagy Bácsföldvár, Péterréve, Martonos, Szabadka (azon belül is a magyarok által lakott rész)?

Milyen érdekes, hogy ismét, csupa véletlen alapon olyan településekről van szó ahol a magyarok többségben vannak és a helyi hatalomban az a párt van aki egyszer már ezért meghasonult?
Kishegyes esetében még az is érdekes, hogy van ott a község területén telepes falu is, nem csak magyar, és oda valahogyan nem igyekeztek ingatlanokat vásárolni.

Honnan van az a pénz amiből megvásárolták az ingatlanokat? Ki áll azok az ingatlanközvetítők és "civil" szervezetek mögött akik felkutatták nekik az olcsó házakat és lebonyolították az ingatlanok eladását, megvásárlását, névre íratását? ( a tulajok nagy része azt sem tudta kinek adják el az ingatlanokat). Mi alapján kapnak támogatást? Tudtunkkal ha valaki házat vásárol, kötelezettsége azt karbantartani!

A támogatások időzítése is igen érdekes. Pontosan akkor érkeznek amikor a községben olyan jól sikerült a volt radikálisok szerecsenmosdatása, a szabadkai székhelyű párt részéről, hogy a 87% magyar többségű községben fölényesen nyert a Szerb Haladó Párt?

És végezetül, miért hallgat a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) meg a magyar-albán frakcióval rendelkező és kormányzati felelősségben részesülő kisebbségi párt vezető testülete? Elnöke?

2016. október 20. [12:05]
www.vmdk.org.rs         hirmondo@vmdk.org.rs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése