2016. október 15., szombat

Újvidék lesz 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa.

Megérdemelten?


Miután az újvidéki delegáció bemutatta Újvidék sokszínű kulturális kínálatát, a független szakértőkből álló testület meghozta a döntését, hogy Újvidék lesz az első Európai Unión kívüli város, amely megkapja az Európai Kulturális Fővárosa megtisztelő címet – jelentette be tegnap Navracsics Tibor, kulturális ügyekben illetékes EU-biztos.
Az újvidéki delegáció szerint az Újvidékre Európából és szerte a világból érkező látogatók felfedezhetik a várost és kulturáját, és egyben meggyőződhetnek a város kulturális sokszínűségéről és a közös értékekről.
Újvidék mellett Temesvár és egy görögországi város lesznek Európa kulturális fővárosai 2021-ben.
14463717 1229546397087046 918931574 n
Kép: Az egész világból érkező látogatókat ez a látvány fogja fogadni Újvidék központjában: Svetozar Miletić magyar- és katolikusellenes nagyszerb politikus ujjával fenyegeti a magyarság jelképének tartott Mária Neve katolikus templomot. Egy egészen egyedülálló szobor, nehezen lehet találni hasonlót a világban. Képzeljük csak el, hogyan reagálna a zsidóság és a világ, ha netán Istóczy Győző hasonló pózban álló szobrot kapna a Dohány utcai zsinagóga bejáratával szemben! Vajon megkapná-e az Istóczy-szobros Budapest Európa kulturális fővárosa megtisztelő címet? Mindenesetre ez a látvány elég sokat mond nemcsak a szerb-magyar viszonyokról, hanem a délvidéki magyarság vezető politikusainak gerinctelen, elvtelen és csupán a saját személyes érdekeit néző jelleméről is.
(novimagazin.rs nyomán - U. Z.) 
Közzétette: Udvary Zoltán 2016. október 14. péntek, 16:04

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése