2016. október 3., hétfő

Megnyílt a Magyar Művelődési Központ


Titelen négyszáz magyar él


  
Titelen szombaton ünnepélyesen megnyílt a Magyar Művelődési Központ. Az intézménynek különösen nagy jelentősége van, mivel a településen már több mint négy évtizede nincs magyar tannyelvű oktatás. A titeli magyarság közösségi házát Nyilas Mihály tartományi oktatá- si titkár és Dragan Božić, Titel polgármestere nyitotta meg. Jelen volt Vicsek Annamária oktatási államtitkár is.

A titeli Magyar Művelődési Központ
A titeli Magyar Művelődési Központ

A négy és félezer lakosú Titelen négyszáz magyar él. A anyanyelvüket már szinte alig beszélik. Csak néhány családban domináns a magyar nyelv. Mint a helybéli Bicskei Ágnes mondja, nagyon sok a vegyes házasság, és azokban már nem beszélik a magyar nyelvet. Az idősebbek még igyekeznek megőrizni őseik nyelvét, de a fiatalokat nem lehet rábírni erre.
A Magyar Művelődési Központ megnyitásával változtatni szeretnének a helyzeten. – Megpróbáljuk visszahozni a magyarságot. Titelen egykor 600–700 magyar élt, ma viszont nem tudom, hogy tud-e 100-150 ember magyarul. Az első lépés az, hogy beindítsuk a magyar nyelv tanítását. Újra meg kell tanulnunk magyarul – mondja Latinkić Magda, a Titeli Magyar Művelődési Központ elnöke.
Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár szerint Titel szempontjából van pótolnivaló, hiszen amióta a hetvenes években megszűnt a magyar tannyelvű oktatás, a magyar nyelv ismerete még a helyi magyarok részéről sem az igazi – főleg a fiatalok körében.
– Ez egy nagy esemény, amelyet itt, Titelen történelminek is mondhatnánk. Széchenyi mondatát talán most úgy tehetnénk időszerűvé, ha azt mondanánk, hogy „nyelvében éled a nemzet itt, Titelen”. A Magyar Művelődési Központ elsősorban arra ad lehetőséget, hogy azok a magyarok, akik magyarul szeretnének megtanulni – legyenek fiatalabbak vagy középkorúak, akár idősebbek is – itt, a Központban ezt megtehetik. Biztosítva van erre a környezet egyrészt, másrészt pedig egy tanárnő is. Ugyanakkor ez közösségi hely: a magyar közösség építésének a helye – nyilatkozta Nyilas Mihály.

A megnyitó
A megnyitó

A Magyar Művelődési Központ az egykori állami gyógyszertár épületében kapott helyet, Titel központjában. Ez a titeli magyarság és az önkormányzat jó együttműködéséről tanúskodik.
Mint Dragan Božić polgármester mondta, az itteni magyarság – karöltve az önkormányzattal – rövid idő alatt rendbe hozta az igencsak elhagyatott épületet, amely a magyar nemzetiségű polgárok gyülekezőhelyévé válik. Ugyanakkor nyitott lesz mindazok számára, akiket érdekel majd a Központ tevékenysége.
Az anyanyelvápolás szeptember 15-én, harminc tanulóval már elkezdődött. Hetente kétszer vannak órák. Az érdeklődés nagy. Vass Dorotea tanító nénitől megtudtuk, hogy a legfiatalabb diák az általános iskola második osztályosa, a legidősebb pedig több mint hetvenéves.
A Magyar Művelődési Központ megálmodói azt szeretnék, ha az épület a titeli és a környékbeli magyarság közösségi házává válna. Az anyanyelvápolás mellett itt lehetőség lesz hagyományőrző tevékenységre, kézimunkázásra, néptánc tanulására és különféle rendezvények megtartására.
Kecskés István
Magyar Szó, 2016. október 3. 1. és 5., vagy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése