2016. október 12., szerda

NDNV: Kinek a kezében van most a Szabadkai Rádió?

NDNV: Kinek a kezében van most a Szabadkai Rádió?
A Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV) sajnálattal állapítja meg, hogy a Szabadkai Rádió esetében is megmutatkozott, hogy az újságírók, vagyis a dolgozók nem állnak készen a médiumuk feletti felelősség átvételére, ez pedig utat nyit a politikai kereskedelemnek és a pártdominanciának a sajtóban, áll a szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.
A Szabadkai Rádiót Vladan Stefanović, a VTV ComNet vállalat tulajdonosa vásárolta meg a dolgozóktól, akik a sikertelen árverés után ingyen megkapták a rádióállomás tulajdonjogait. Az új tulajdonosnak egyébként négy televízióállomása is van (Szabadkán, Verbászon, Óbecsén és Törökbecsén), emellett átláthatatlan együttműködést folytat egyes helyi önkormányzatokkal, amelyről már szó volt a nyilvánosság előtt is.
Nagyon gyorsan ki fog derülni, hogy igazak-e azok az információk, melyek szerint Stefanović csak egy újabb, a Szerb Haladó Párthoz (SNS) közeli tájkun, aki a párt számára vásárolja meg a médiumot, amelyről a leginkább ennek a rádiónak a programja tanúskodik majd, ezért nagyon fontos, hogy azt figyelemmel kísérjük, tekintettel a többnyelvű média tájékoztatási és kulturális tartalmaira, figyelmeztet az NDNV közleményében.
Az NDNV emlékeztet arra, hogy a közérdekű tájékoztatásról szóló törvény 142. cikkelye értelmében a média megvásárlója öt éven keresztül köteles biztosítani a folyamatos közszolgálati tartalmakat, ami ebben az esetben azt is jelenti, hogy meg kell tartania a többnyelvű műsorrácsot, illetve a műsorokat a kisebbségek nyelvén.
Mindeközben felmerül a kérdés, hogy miként lehet folyamatos a műsorsugárzás, tekintettel arra, hogy a Szabadkai Rádió kettes csatornája már nem használja azt a frekvenciát, mint korábban, amelyen egyébként 24 órás magyar nyelvű adás volt. Ez a frekvencia, ismeretlen körülmények között a Pannon RTV használatába került, amely médiumot egyébként a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) ellenőriz.
Sajnos a törvény rendelkezései egyébként sem elég precízek, és nincs hatékony ellenőrzési módszer annak mennyiségi, és végképp nem minőségi betartatására. Biztosak vagyunk abban, hogy a polgárok, a nemzeti kisebbségek tagjai, még ha lenne is lehetőség arra, hogy a program egy részét a kisebbség nyelvén is sugározzák, nem lesznek elégedettek, amennyiben ez a tartalom ellentétes lesz a professzionalizmus elvével, különösen ha a politikai propaganda részét képezi majd, áll a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete közleményében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése