2016. október 23., vasárnap

Zoltan Vigi potvrdio preuzimanje portala Mađar so

Vajdmagyar cyberháború: időközben a véemeszes Magyar Szó a magyarszo.com-ról átköltözött a magyarszo.rs-re. Beta/RSE:

Internetsko izdanje jedinog lista na mađarskom jeziku u Srbiji "Mađar so" (Magyar Szo) u nedelju ujutru preuzeo je deo bivših novinara ovog lista, promenili su mu kompletan sadržaj, logo i naziv u "Slobodni Mađar so” (Szabad Magyar Szo), prenose mediji.
 Glavni urednik portala "Slobodni Mađar so" Zoltan Vigi izjavio je za agenciju Beta da adresa portala nije u vlasništvu "Mađar soa" i da će ubuduće na njoj biti portal "Slobodni Mađar so". Vigi je agenciji Beta rekao da je vlasnik domena www.magyarszo.com bivši dopisnik "Mađar soa" iz Vašingona Tibor Purger.
 Vigi je rekao da će na tom portalu raditi desetak novinara.
 "Za početak, neće svi biti potpisani imenom i prezimenom, dok se ne reši njihov status", kazao je Vigi.
 Purger je na portalu u nedelju ujutru objavio otvoreno pismo, u kojem je potvrdio da je on vlasnik tog domena i dodao da je "Slobodni Mađar so" nastao kao reakcija na "brutalne" smene urednika, davanje otkaza novinarima, kao i na cenzurisanje mišljenja koje je drugačije od vladajućih političkih stavova.
 "Sloboda mišljenja je osnovno ljudsko pravo i na nju imaju pravo i nacionalne manjine. U društvu niko nema pravo da ućutkuje one koji drugačije misle. Manjinski mediji imaju pravo na pluralizam a ne na jednoumlje", rekao je Purger.
 On je naveo i da "kritika treba da se uvažava i da se ima jasan stav prema mržnji kao i da "treba stati na kraj politici zastrašivanja".
 Dodao je da je nakon 25 godina izveštavanja za "Mađar so" iz Vašingtona, uredništvo u aprilu ove godine bez obrazloženja prestalo da objavljuje njegove tekstove.
 Purger je najavio da će ubuduće sarađivati sa "Slobodnim Mađar soom".
Na adresi www.magyarszo.com od nedelje ujutru se mogu naći samo tekstovi bivših glavnih urednika lista Čabe Presburgera i Petera Kokaija i novinara koji su tokom leta dobili otkaz u tom listu – Zoltana Vigija, Žakline Vigi Žoldoš i Kornela Bajtaija.
Tekstovi govore o tome da se list u poslednje vreme "udaljio od objektivnog novinarstva i da se bavi šminkanjem stvarnosti", a ostavljena je i poruka da će "ovaj novi medij nastojati da to koriguje i da bude mesto gde će sloboda govora i štampe doći do izražaja".
Deo redakcije "Mađar soa" organizovao je tokom leta protest zbog političkih pritisaka na list.
Novinari i stručna javnost su tada ocenili da list "Mađar so" trpi veliki politički pritisak i cenzuru od strane najjače mađarske stranke u Vojvodini, Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése