2016. október 21., péntek

Újvidék – Európa kulturális fővárosának esete a magyar helyesírással

A helyi városvezetésnek köszönhetően jelenleg inkább az írástudatlanság, mintsem a kultúra majdani fővárosaként jellemezhetnénk a tartományi székvárost.
Amint arról portálunk is beszámolt, Újvidék sikeresen pályázott Európa kulturális fővárosának címére, így Temesvár és egy görögországi város mellett képviseli majd az ó kontinens egyik kulturális központját 2021-ben.
Az örömhírt a fideszes Navracsics Tibor, kultúrügyekben illetékes EU-biztos jelentette be, miután korábban egy újvidéki küldöttség bemutatta a város bőséges kulturális kínálatát, külön kiemelve annak nemzeti sokszínűségét, a különböző népek kölcsönös tiszteletét és békés egymás mellett élését.
Azonban az Európai Unióban előtérbe helyezett, nemzetek közötti tolerancia már nem ennyire egyértelmű a város főterén, ahol a reklámfelületek több nyelven hirdették meg az újvidéki pályázatot. Tették ezt többek között magyarul is, de sikertelenül. 
 
ujvidek-eu-kult-fovaros1

A szövegből kiderül, hogy (habár rendelkeztek magyar betűkiosztással – hiszen az „ö” illetve az „é” betűt sikerült leírni), az ékezeteket mégis utólag festették oda a főtéren felállított reklámpannókra.
Kérdés, hogy mennyire szolgált rá a megtisztelő „Európa kulturális fővárosa” címre az a város, (illetve vezetése), amely még egy egyszerű, többnyelvű felirattal sem tudott megbirkózni. 
A felirat azért is botrányos, mert Újvidéken a kultúráért felelős bizottság elnöke magyar nemzetiségű; ő Kiss Gyula, a VMSZ kádere, a Mozaik TV-t és az Európa Kollégiumot irányító alapítványok elnöke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése