2016. október 19., szerda

Mogherini: A 23. és a 24. tárgyalási fejezet megnyitása után több feladat is vár Szerbiára

Mogherini: A 23. és a 24. tárgyalási fejezet megnyitása után több feladat is vár Szerbiára
Fotó: Reuters
Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője
Az Európai Unió szerint Szerbiának eredményeket kell elérnie a jogállamiság reformjában, az igazságügy és a korrupció elleni harc erősítésében, és fokozatosan össze kell hangolnia saját biztonsági- és külpolitikáját az Európai Unióéval, áll abban az EU közös kül- és biztonságpolitikájának prioritásairól szóló dokumentumban, amelyet Luxemburgban az EU diplomáciai vezetői is támogattak.
A Szerbiának az előbb említett kötelezettségeket a 23. és a 24. csatlakozási tárgyalási fejezet megnyitása után teljesítenie kell.
Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint ezekhez a kötelezettségekhez tartozik még a sajtó- és szólásszabadság szavatolása, de Szerbiának külön figyelmet kell fordítania a kisebbségekre és a kiszolgáltatott csoportokra.
Folytatni kell a párbeszédet Pristinával
A dokumentum kitér arra is, hogy Belgrádnak és Pristinának folytatnia kell a normalizálási folyamatot az EU támogatásával, a dialógus megállapodásait pedig mindkét félnek végre kell hajtania.
Az EU közös biztonság- és külpolitika prioritásairól szóló dokumentuma szerint Koszovóban élesen kettéváltak a politikai erők, és fennáll az erőszak veszélye is. Az Európai Unió vízummentes rendszeréről szóló egyezmény a koszovói lakosok számára csak akkor lesz elérhető, ha Pristina törvénybe iktatja a montenegrói határegyezményt, és kézzel fogható eredményeket tud felmutatni a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harcban, írja az N1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése