2018. július 14., szombat

A dél-szerbiai albánok ugyan olyan jogokat követelnek maguknak, mint amilyeneket az észak-koszovói szerbek

A Preševo-völgyi (Bujanovac, Preševo, Medveđa) albán képviselők közgyűlése ma elfogadott egy politikai nyilatkozatot, amelyben felszólították a belgrádi és pristinai hatóságokat, hogy a brüsszeli párbeszéd során a Preševo-völgyi albánok státuszának kérdése is naprendre kerüljön –  jelentette a Tanjug.

 A kérdés megoldását a kölcsönösség elvében  látják, azaz,  hogy ugyan olyan jogokat kapjanak, mint amilyeneket az észak-koszovói szerbek követelnek maguknak.
Álláspontjuk szerint nem lesz normalizálódás Belgrád és Pristina között, ha elmarad a Preševo-völgyi albánok kérdésének megoldása. Az albán képviselők azt is követelik, hogy a brüsszeli párbeszéd során  Hashim Thaçi koszovói államfő képviselje őket.
Ilyenkor felvetődik a kérdés, vajon mikor fog követelni  hasonló szintű autonómiát a VMSZ  a délvidéki magyarság számára, mint amilyet a szerb nemzeti közösség számára kívánnak biztosítani Koszovón, illetve amilyet immáron a dél-szerbiai albánok is nyiltan követelnek maguknak?
Ahelyett, hogy példát venne az albánoktól és a szerbektől, a VMSZ inkább fontosabbnak tartja,  hogy megszavazza, hogy ünnepnap legyen a Délvidék 1918-as elcsatolásának évfordulója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése