2018. július 28., szombat

Fideszes kettős beszéd Tusnádon:

Délvidék elcsatolásának ünnepnapja nem gond Orbánnak, de Erdély elszakításának már nem örülnek

Semjén Zsolt az erdélyi magyaroknak és szászoknak 1918-ban tett autonómiaígéretére emlékeztette a Nagy-Románia megalakulásának centenáriumát ünneplő románságot pénteken Tusnádfürdőn.

A miniszterelnök-helyettes a Bálványosi Nyári Szabadegyetem nemzetpolitikai fórumán kérdésre válaszolva fejtette ki: tiszteletben tartja, hogy a románság ünnepli Erdély Romániához csatolását, és azt kéri, ők is tartsák tiszteletben, hogy ezen a magyaroknak nincs mit ünnepelni.
Semjén minderről úgy beszélt, hogy közben ott ült az asztalnál mellette Pásztor István, a VMSZ elnöke, aki pártjával megszavazta néhány hete, hogy 1918 november 25-e délvidék elcsatolásának napja, ezentúl Vajdaság kiemelt ünnepe legyen.  
Szerbiában ezentúl hivatalos formában ünneplik majd meg, hogy elszakították Magyarországtól a szülőföldünket, illetve díjkiosztókkal, színházi előadásokkal, filmbemutatókkal, múzeumi tárlatokkal, koszorúzásokkal ülnek majd tort afelett, hogy 100 éve nemzeti kisebbségbe él a magyarság, és amely időszak alatt a délvidéki magyarság lélekszáma a felére csökkent.
Sőt, a VMSZ-esek árulását nem régiben maga Orbán Viktor is legitimálta, amikor kijelentette, hogy szerinte nem lehetett másfajta döntést hozni, minthogy Délvidék elcsatolásának napja vajdasági ünnepnap legyen.
Különbség azonban, hogy míg Erdély elcsatolásának ünnepnapjáról a romániai magyar pártok nem dönthettek, addig a Fidesz politikai szövetségese, a VMSZ szavazatával legitimálta a nemzeti öntudatunk meggyalázását. 
Erdély esetében az 1918-as megemlékezések bántják a Fideszesek szemét, Szerbia esetében azonban már nem?! Vajon ezért szavaztak délvidéki magyarok tömegei Orbánékra? 

http://delhir.info/2018/07/28/fideszes-kettos-beszed-tusnadon-delvidek-elcsatolasanak-unnepnapja-nem-gond-orbannak-de-erdely-elszakitasanak-napjanak-mar-nem-orulnek/


Orbán Viktor a szerbekről is szólt tusnádfürdői beszéde után, a délvidéki magyarokról azonban nem


Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn tartotta meg éves beszédét, amelyet minden évben az egyik legfontosabb megszólalásának tartanak. Az erdélyi előadása után a hallgatóság kérdéseire válaszolva Szerbiáról is beszélt Orbán Viktor.

Az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor Szerbiáról szólva hangsúlyozta: Szerbia nem a Balkánhoz, hanem Közép-Európához tartozik, ahogy Montenegró is.
Rámutatott: meggyőződése, hogy Magyarországnak mindent meg kell tennie, hogy ezen országok minél hamarabb az unió tagjai legyenek.
Magyarország történelmi érdeke, hogy Szerbiával egy politikai közösségben legyen – mondta a magyar kormányfő, aki megjegyezte: úgy érzi, ezt a szerbek is így látják.
A Magyar Távirati Iroda arról nem számolt be, hogy a szerb magyar kapcsolatok tekintetében felmerült volna, a délvidéki magyarok helyzete vagy a délvidéki magyarság problémái a tusnádfürdői Orbán beszédben. Olyanok mint például a koszovói cigányság magyar falvakba való betelepítése, a szerb médiatörvény miatt megszűnt magyar médiaházak ügye, a megcsonkított  nemzeti tanácsokról szóló törvény vagy akár az olyan lélektani fontosságú témák mint, hogy Vajdaság tradicionális zászlaja az a lobogó lett, amely alatt a szerb csapatok 1848/49-ben magyar falvakat koncoltak fel, vagy hogy szerbek ünnepnappá tették 1918 november 25-ét, az elcsatolásunk napját.
Míg Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy nem lehetett másfajta döntést hozni, minthogy Délvidék elcsatolásának napja vajdasági ünnepnap legyen, addig ugyanott Tusnádfürdőn a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt Erdély elcsatolásának ünnepnapjáról már negatívan beszélt és az 1918-ban tett autonómiaígéretére emlékeztette a románságot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése