2018. július 6., péntek

Monty Python Szabadkán

SZABADKA POLGÁRI MOZGALMA, DOSTA JE BILO – SZABADKA VÁROSI SZERVEZETE és a DVERI – SZABADKA VÁROSI SZERVEZETE KÖZLEMÉNYE

<span class="entry-title-primary">Monty Python Szabadkán</span> <span class="entry-subtitle">SZABADKA POLGÁRI MOZGALMA,  DOSTA JE BILO – SZABADKA VÁROSI SZERVEZETE és a DVERI – SZABADKA VÁROSI SZERVEZETE KÖZLEMÉNYE</span>

A médiák bejelentették, hogy a Szerb Köztársaság Kormánya, a miniszterelnök és az összes miniszter 2018. július 5-én Szabadkára látogat. E látogatás alkalmával bemutatják a Szerb Kormány tavalyi egész évi munkájáról szóló beszámolót.
Úgy véljük, a Szerb Kormány szabadkai látogatására semmi ok nincs, mert nincs mit ünnepelni.
Szabadkát és a környező településeket az elmúlt években több tízezer lakos hagyta el. A fiatalok elvándorlása különösen nagy, de az utóbbi időben a középkorúak is tömegesen hagyják el az országot. Az emberek nem sok lehetőséget látnak arra, hogy itt boldoguljanak. A város gondozatlan és szemmel láthatóan megy tönkre. A fejlesztési tervek helyben topogásnak tűnnek, miközben az idő rohan. A Népszínház felépítéséről és rekonstrukciójáról, a Palicsi- tó ökológiai rendezéséről szóló tervezetnek, az első kaszárnya minőségi értékesítésének, a Palics idegenforgalmi fejlesztésére vonatkozó tervnek megvalósítása, az új hulladékfeldolgozó építése vége nem látható, noha már minden határidőt túlléptek. A Zorka gyár helyének rendbetételéről és gazdaságos kihasználásáról szóló tervek, a Hadseregotthon épületének rendbetétele és a vízgyár felépítése várat magára, vagy a munkálatok csigalassúsággal haladnak előre. A külvárosi települések elnéptelenedtek, gazdaságilag tönkrementek, infrastruktúrájuk elavult. A polgártársaink többségének anyagi helyzete olyan súlyos, hogy szinte egyik hónapról a másikra élnek, a nyugdíjasok többsége pedig annyi jövedelemmel sem rendelkezik, hogy az alapvető életszükségleteit kielégítse.
A nepotizmus soha nem tapasztalt mértéket öltött, a hatalmon lévő párt teljes erővel azon fáradozik, hogy a saját tagjait juttassa a legjobb munkahelyekhez, a bűnözés és az üzérkedés olyan aggasztó térségünkben, mint amilyen a legrosszabb időkben volt. A helyi önkormányzat tehetetlensége, munkájának hatástalansága úton-útfélen tapasztalható. Az utóbbi időben az a hír terjed rólunk, hogy ellenfeleinknek legszívesebben „kitépnénk a nyelőcsövét és betoncipőt húznánk a lábukra”- a pöffeszkedő hatalmon lévőknek ilyen a viszonya a polgárokhoz. A politikai pártok úgy viselkednek, mintha az egyes közvállalatok és közintézmények a saját tulajdonuk lenne. A közszféra munkájában a szakértelem és felelősség csak töredékében tapasztalható. A Szerb Kormány látogatását úgy éljük meg, mintha ezzel a jelenlegi polgármestert támogatnák, ami elítélendő.
Sem nekünk, sem Önnek, sem a minisztereinek nincs mivel dicsekedniük. Szabadka, mint a köztársaság fejlett része, mint szép és gondozott város nem létezik többé. Csak elképzelni tudjuk, milyen lehet a helyzet az ország többi részén, ha Szabadka ilyen szerencsétlen sorsra jutott. Kíméljenek meg bennünket az üres ígéreteiktől és attól, hogy port hintsenek a szemünkbe.
Szabadka, 2018.07.04.
SZABADKA POLGÁRI MOZGALMA
DOSTA JE BILO – SZABADKA VÁROSI SZERVEZETE
DVERI – SZABADKA VÁROSI SZERVEZETE
https://szabadmagyarszo.com/2018/07/04/monty-python-szabadkan/2018. július 4. [21:01]


Ana Brnabić Szabadkán: Fejlődő gazdaság, korszerűsödő oktatás

                                                                   Fotó: Pannon RTV

Egésznapos szabadkai látogatáson vett részt csütörtökön Ana Brnabić kormányfő és a szerb kormány, a kabinet működésének egyéves évfordulója apropóján, ez alkalommal több intézményt, vállalatot is meglátogattak.
A kormányfő programja a kisbajmoki Vámszabad Övezetben kezdődött, ahol megtekintették a Norma Group vállalatot, amely Szerbiában 32 millió eurót fektetett be, jelenleg 1200 alkalmazottnak biztosít munkát. Brnabić, a termelés megtekintését követően a médiának elmondta, az ilyen külföldi beruházások fontosan az ország számára, hiszen hozzájárulnak a munkahelyteremtéshez és Szerbia gazdaságának fellendítéséhez, ahogy fogalmazott, a Norma Group iskolapéldája annak, hogy milyen külföldi beruházókat látna szívesen Szerbiában.
A vámszabad övezet a kormány pénzügyi hozzájárulásának köszönhetően egy terminállal és parkolóval gazdagodott, ezzel hatékonysága növekedhetett, jelentette be a szintén jelen lévő Siniša Mali pénzügyminiszter, a terminál átadása alkalmával, amikor azt is kiemelte, Szerbiában soha nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség, amely jelenleg 11 százalékos.
Talán az oktatás területén történtek a legjelentősebb lépések az elmúlt egy év során, amivel megalapozták a kormány célkitűzésének megvalósítását, ez pedig egy olyan új oktatási rendszer felállítása, amely a vállalkozói szellemet helyezi előtérbe – mondta a kormányfő a Vegyészeti-technológiai Középiskolában tett látogatása alkalmával. Brnabić kihangsúlyozta, hogy októbertől azok a fiatalok, akik vállalkozást indítanak, egy éven keresztül adómentességet élveznek, ezzel szerinte az állam jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy meg tudjanak állni a lábukon.
A kormányfő az oktatási rendszer területén elért eredmények közül kiemelte az informatika mint kötelező tantárgy bevezetését a felsős általános iskolai tagozatokban valamint az elektronikus napló bevezetését, amelynek köszönhetően csökkent a hiányzások száma és jelentősen csökkent az adminisztrálásra szánt idő.
A Vegyészeti-technológiai Középiskola épületét jelenleg renoválják, az intézménynek 620 tanulója van.
A Szabadkai Egészségházakban tett látogatása során az eReceptek és az egységesített egészségügyi várólisták működésével ismerkedett meg a kormányfő. A receptek korszerűsített rendszere június 30-a óta az egész ország területén működik és ezen keresztül lehetséges a krónikus betegek receptjeinek kiadása hat hónapra, míg az egységesített várólista az eddig létezett 26 lista helyére lépett.
Az egésznapos program sajtótájékoztatóval fejeződött a palicsi Vigadóban, amelynek keretében Ana Brnabić összegezte a kormány egyéves munkáját. Ezt követően Ivica Dačić külügyminiszter hivatalosan bemutatta a jelenlévőknek azt a hivatalos dokumentumot, amellyel Pápua Új Guinea értesíti Szerbiát, hogy visszavonta Koszovó függetlenségének elismerését. A miniszter ezt fontos eredménynek nevezte és kiemelte, ezzel már hatra növekedett azon országok száma, amelyek visszavonták a függetlenség elismerését.
A város főterén a hadsereg tartott bemutatót, páncélos kocsikkal, lovaskatonákkal, katonai zenekarral, amely a város polgárai körében eléggé vegyes fogadtatásra talált.
Három szabadkai ellenzéki tömörülés – Szabadka Polgári Mozgalma, az Elég volt mozgalom és a Dveri városi szervezete – közös közleményben tudatta, hogy szerintük a kormánynak nincs mit ünnepelnie Szabadkán. Értékelésük szerint Szabadkát és a környező településeket az elmúlt években több tízezer lakos hagyta el. A fiatalok elvándorlása különösen nagy, de az utóbbi időben a középkorúak is tömegesen hagyják el az országot. Az emberek nem sok lehetőséget látnak arra, hogy itt boldoguljanak, ezért, mint hozzáteszik, elképzelni se tudják, milyen lehet a helyzet az ország többi részén, ha Szabadka ilyen szerencsétlen sorsra jutott - írják közös közleményükben.
Basity Gréta

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése