2018. július 21., szombat

A VMSZ szerint csökkent a munkanélküliség Szabadkán – valójában az elvándorlás nőtt!

A VMSZ  tegnap beszámolt a párt önkormányzati „sikereiről“  a szabadkai önkormányzat kétéves munkáját értékelő sajtótájékoztatóján.

 


Újhelyi Ákos, a szabadkai Városi Tanács gazdasággal megbízott VMSZ-es tanácsosa azzal dicsekedett, hogy Szabadkán „soha nem volt annyira alacsony a munkanélküliek aránya, mint tavaly, illetve idén, jelenleg 11 százalékot tesz ki, míg például 2010-ben 26 százalék környékén alakult“.
A szabadkai Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában a márciusi zárónapon 6 ezer álláskereső szerepelt, ami valóban 1000-rel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliek fele általános iskolával, 40 százalékuk középfokú iskolai végzettséggel, míg 10 százalékuk magasabb végzettséggel rendelkezik. A munkakeresők 37 százaléka  50 évnél idősebb, míg 20 százalékuk fiatal. Szabadkán leginkább villanyszerelőkre, mechanikai műszerészekre, egészségügyi technikusokra, ápolókra, gondozókra, szakácsokra, takarítókra van a legnagyobb igény.
Milan Popović, az Önálló Szakszervezet szabadkai városi szervezetének elnöke szerint Szabadkán leginkább azért csökkent a munkanélküliek száma, mert egyre több szakvégzettséggel rendelkező  lakos, főként fiatalok hagyják el a várost s külföldre vándorolnak. Emiatt egyre komolyabb gond van egyes szakmákban, és ennél még rosszabb lesz, ha valami nem történik időközben –  tette hozzá Popović.
„Már sok hiányszakmánk van, lesz ennél több is, és hamarosan eltűnik majd a munkaképes lakosság a piacról, ami Szabadka fejlődésének fékje lesz. Miért fektessen valaki egy gyárba, ha itt nincs munkaerő? Tehát a társadalom fejlődésének kulcsa és jövője nem a sokat emlegetett paraméterek, hanem a képzett fiatal munkaerő“
–  mondta Popović, majd hozzátette:  A szabadkai fiatalok elvándorlását  a munkabérek összegének emelése,  megfelelőbb munkahelyi egészségvédelem és biztonság akadályozhatja meg, és ezt mindenekelőtt az államnak kell biztosítania. Ellenkező esetben néhány év múlva nem lesz már, aki dolgozzon.
A statisztikai  adatok szerint egyre intenzívebbé vált a kivándorlás Szerbiából, az országot hét év alatt mintegy háromszázezren hagyták el, így hát a jelenlegi haladó-szocialista-VMSZ-es rezsim nem könyvelheti el gazdaságpolitikai sikerként azt, hogy a nyomor és a munkanélküliség miatt
évente több tízezren – köztük nem kis arányban délvidéki magyarok –

kényszerülnek elhagyni az országot valami jobbat remélve.

Kapcsolódó: Szabadka: A VMSZ megdicsérte a városvezetés munkáját

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése