2018. július 15., vasárnap

Mirović megérti, hogy a magyarok nem ünnepelhetik november 25-ét

Újvidék - Igor Mirović tartományi kormányfő szerint a legmegfelelőbb az lenne, ha Vajdaság napja november 25-e, vagy a májusi szerb nemzetgyűlés dátuma lenne.

mirović edicija precanski srbi
Igor Mirović (Jaroslav Pap felvétele)

A Politika napilapnak azt nyilatkozta: nem szeretné, ha az erről szóló döntést elmarasztalná az alkotmánybíróság.
Hangsúlyozta, hogy a törvény szerint a kisebbségeknek joguk van a saját nemzeti ünnepeikre. A vajdasági jeles napokról szóló határozattal ilyen szempontból kiegyenlítették a szerbek meg a kisebbségek jogait – vélekedett.
Pásztor Istvánnak, a tartományi képviselőház meg a VMSZ elnökének arra a kijelentésére, hogy a magyarok nem ünnepelhetik november 25-ét, Vajdaság Szerbiához való csatolásának napját, Mirović azt mondta: megérti a magyar kisebbség álláspontját. A történelmi és a mostani apróbb kérdésekhez való viszonyulásnál fontosabb a kölcsönös bizalom további erősítése – szögezte le a tartományi kormányfő.
http://www.rtv.rs/hu/politika/mirovic-meg%C3%A9rti-hogy-a-magyarok-nem-%C3%BCnnepelhetik-november-25-t_934763.html, 2018. július 15 [12:20]


Mirović nem haragszik a magyarokra, ha nem tekintik ünnepnek Délvidék elcsatolásának napját


Ismét megmutatta a magyarokhoz való “kegyességét” Igor Mirović tartományi kormányfő, aki eredetileg Krusevácon született és politikai karrierje során 14 évig volt a Šešelj-féle Szerb Radikális Párt újvidéki frakciójának elnöke.

Igor Mirović a Politika napilapnak nyilatkozva reagált Pásztor Istvánnak, a tartományi képviselőház elnökének arra a kijelentésére, miszerint a magyarok nem ünnepelhetik november 25-ét. A VMSZ elnöke, ezt azután mondta, hogy a pártjának teljes frakciója szó nélkül megszavazta ünnepnapnak a nemzeti kisebbségi sorsba taszításunk emléknapját.
A DélHír korábban arról is beszámolt, hogy Pásztor az előző években számos alkalommal részt vett a november 25-ei ünnepségeken, mielőtt idén megszavazták azt. 
Mirović a Politika napilapnak azt is elmondta: megérti a magyar kisebbség álláspontját. Ám szerinte a történelmi és a mostani apróbb kérdésekhez való viszonyulásnál fontosabb a kölcsönös bizalom további erősítése.
Igor Mirović tartományi kormányfő azt is elmondta, hogy szerinte továbbra is az lenne a legmegfelelőbb, ha november 25-e nem csak kiemelt ünnep lenne, hanem egyenesen Vajdaság napja, ahogy az az eredeti javaslatban is szerepelt.  Sőt, Mirović elmondta, hogy azt se bánná, ha akár Délvidék elcsatolásának napja helyett akár a májusi szerb nemzetgyűlés dátuma lenne Vajdaság napja, amelyet követően 1848/49-ben a szerb fegyveres felkelők számos délvidéki magyar falut égettek fel és koncolták fel azok lakosságát.
Mirović “kegyességéhez” pedig nem csak Pásztor István és a VMSZ asszisztál, de maga Orbán Viktor is, aki korábban azt üzente meg a vajdasági magyaroknak, hogy nem volt más lehetőség mintsem megszavazni a területvesztésünk napját ünnepnapunkká.
(VRTV nyomán DélHír)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése