2024. március 8., péntek

Kilencezer lakás és ház áll üresen Szabadkán

Csaknem tizenötezerrel csökkent a magyarok száma

<span class="entry-title-primary">Kilencezer lakás és ház áll üresen Szabadkán</span> <span class="entry-subtitle">Csaknem tizenötezerrel csökkent a magyarok száma</span> 
Szabadka madártávlatból (Magločistač)

2024. márc. 8. 9:03

Amennyiben egy tudományos-fantasztikus filmben egy átlagos szabadkai átaludna egy tízéves periódust, mit tapasztalna? Aggasztaná, hogy milyen sok személyautó van az utcákon, vagy hogy a rokonainak a fele külföldre költözött, a fizetése pedig nem éri el az országos átlagot.

Éppen ilyen sötét adatokkal szembesül az, aki összeveti a tíz évvel ezelőtti és a mostani népszámlálás adataid. Szabadkának tíz éve 123.952 lakosa volt, most 17.602-vel, vagyis 12 százalékkal kevesebb, írja a Politika. Danica Abraham, a szabadkai statisztikai hivatal főnöke azt mondja, hogy a lakosság csökken a városban, de a külvárosi településeken, falvakban is. A városban 11, a falvakban 17 százalékkal csökkent a lakosság tíz év alatt.

A polgárok elsősorban az Európai Unió valamely országába távoznak, de hogy pontosan mennyien, azt nem lehet számokban kifejezni, mert a polgárok nagy része magyar vagy horvát útlevéllel távozik, de a mindennapos tapasztalata az embereknek az, hogy mindenkinek van olyan rokona, aki már nem itthon él.

Az elvándorlás tovább rontotta az egyébként is negatív adatokat, ami a születésszámokat illeti. Az újszülöttek száma olyan alacsony, hogy minden évben 800-al csökken a lakosság száma. Az elmúlt tíz évben 10.938-al kevesebb baba született, mint ahányan elhunytak Szabadkán. A legnagyobb különbség 2021-ben volt, ekkor 1.473-al kevesebben jöttek a világra, mint ahányan elhunytak.

A mostani statisztikai adatok még egy újdonságot tartogattak Szabadka számára. Először fordult elő, hogy a városban többségben vannak a szerbek, összesen 38.174-en, de ez is százzal kevesebb, mint tíz évvel ezelőtt.

Magyarból viszont 50.469 volt tíz évvel ezelőtt, míg most a számuk 37.200.

A horvátok száma négyezerrel, a bunyevácoké négy és fél ezerrel csökkent tíz év alatt.

Danica Abraham kiemelte, hogy a munkavállalók száma a városban 46.007 személy, 14.625-en a feldolgozóiparban dolgozik. Ami a bevételeket illeti, Szabadka hosszú ideje az országos átlag alatt van.

A szabadkai családok többsége 2-3 tagú, összesen 52.491 háztartásban, ami másfél ezerrel kevesebb, mint tíz évvel ezelőtt. Szabadkán jelenleg 65.642 lakás és ház van, de a népszámlálás során kiderült, hogy több mint kilencezer olyan háztartás van, amely már hosszútávon elhagyatottan és üresen áll.

https://szmsz.press/2024/03/08/kilencezer-lakas-es-haz-all-uresen-szabadkan/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése