2024. március 6., szerda

A VMDK követeli a választások megismétlését köztársasági és tartományi szinten (is)

A VMDK közleménye

 

 
Fotó: fonet.rs

A belgrádi választások megismétlése annak a jele, hogy a hatalmi koalíció (SNS-SPS-VMSZ) beismerte, választási csalás történt!

Kiértékelve a jelenlegi politikai állapotokat, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) úgy gondolja, a belgrádi választások megismétlése annak a jele, hogy a SNS-VMSZ-SPS hatalmi koalíció közvetett módon beismerte, tavaly decemberben választási csalás történt!

Mint ismeretes, a tavaly decemberben megtartott választásokon súlyos visszaélések történtek országszerte, amit az ellenzéki pártok és a nemzetközi megfigyelők dokumentáltak, és bizonyítékokkal alátámasztva az EU parlament elé tártak.

Az EU elfogadta azokat, elítélte a választási visszaéléseket, nemzetközi vizsgálatot helyezett kilátásba, illetve az ODIHR jelentése alapján, ajánlásokat fogalmaztak meg a választási eljárás javítására.

Az egyre fokozódó belföldi és külföldi nyomás miatt Aleksandar Vučićnak nem volt más választása mint, hogy elismerje, a választások nem voltak demokratikusak és az abból eredő felhatalmazásnak nincsen meg a legitimitása.

A VMDK azon az állásponton van, hogy a választásokat meg kell ismételni tartományi, köztársasági szinten is, valamint azokban az önkormányzatokban, ahol tapasztalható volt a szavazópolgárok átirányítása más községekből, országokból. 

Nem szabad megelégedni a belgrádi helyhatósági választások megismétlésével, hanem fokozni kell a nyomást és ki kell eszközölni a választási feltételek javítását még a soron következő önkormányzati választások előtt.

Ez vajdasági magyar szempontból is kiemelten fontos, hiszen Belgrádban a VMSZ egy listán szerepelt a Szerb Haladó Párttal és a Vojislav Šešelj-féle Szerb Radikális Párttal, illetve több ezer szavazatot „kaptak” Szerbia szerte Horgostól Preševóig, ami arra utal, hogy részesei voltak a választási mesterkedéseknek.  

Valamint

megszavaztak egy olyan önkormányzati választási törvényt, amely megszünteti az eddigi gyakorlatot a kisebbségek iránt, és a pozitív diszkriminációt csak azokban az önkormányzatokban ismeri el, ahol 50% felett vesznek részt a lakosság számarányában.

Ez szembe megy a Szerb Alkotmány által előírt szerzett jogok szavatolásával.

https://delhir.info/2024/03/06/a-vmdk-koveteli-a-valasztasok-megismetleset-koztarsasagi-es-tartomanyi-szinten-is/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése