2024. március 8., péntek

Joe Bidennel nem, Donald Trumppal viszont találkozik Orbán Viktor az Egyesült Államokban

A Szabad Európa honlapja

2024. március 8.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Küszöbön a harmadik Trump–Orbán találkozó
Az Egyesült Államokban kezdett tárgyalásokat Orbán Viktor kormányfő, aki a novemberben esedékes elnökválasztás kampányában a republikánusok immár egyetlen jelöltjével, Donald Trumppal is tárgyal, a hivatalban lévő amerikai elnökkel azonban nem találkozik.

Újabb dilemma: Ukrajna támogatása lehet a magyar hadiipari profit feltétele
Még csak terv formájában létezik az Európai Védelmi Ipari Program, de annyi már most látszik belőle, hogy kényes választás elé állítja majd a magyar kormányt. Podcastunkban körbejárjuk a NATO európai pilléreként emlegetett elképzelést, amely az Európai Unió közös biztonságát szolgálná.

Napi 295 ezer forintért szerződtette a kormányközeli intézet a jobboldali brit újságírót
Douglas Murray internetes videókonferencián vett részt három éve egy magyar kormányközeli intézet vendégkutatójaként. A migráció ügyében Orbán Viktor pártját fogó brit szerzőt az adófizetők pénzéből fizették: huszonhét napra csaknem nyolcmillió forintot kapott.

Pszichiáterek, feministák, kormánypropagandisták – a genderháború frontvonalai
Nyugaton a szexuális és nemi kisebbségek képviselői egymással és a tradicionalista álláspontokkal is harcolnak, miközben Magyarországon leglátványosabban a kormány küzd e kisebbségek ellen. Ebben a pszichiáterek és pszichológusok egy része is támogatja, aminek saját szakmájuk nagyobb része ellenáll. Ez történt egy januárban rendezett szakmai továbbképzési konferencia után is.

Kegyelmi ügy, eutanázia, gyermekvédelem – közéleti témákban megszólaló ügyvédszervezet alakult
Ügyvédkör néven, ismert ügyvédek vezetésével alakult országos szervezet, amely közéleti témákban is véleményt formál, szakmai ajánlásokat fogalmaz meg. Bemutatkozásukon a kegyelmi ügyről, a külföldi embercsempészek kiengedéséről, a rendeleti kormányzásról, a gyermekvédelemről, az eutanáziáról és a szuverenitásvédelmi törvényről osztották meg álláspontjukat, azonban ügyvédi tarifaszabályozást és áfacsökkentést is javasolnak az ügyfelek érdekében.

Az EU legnagyobb pártcsaládja támogatja Ursula von der Leyen második ciklusát
A jobbközép Európai Néppárt (EPP) támogatásáról biztosította az Európai Bizottság jelenlegi elnökének pályázatát a második ötéves mandátumára a brüsszeli testület élén.
 
Amit még tudni érdemes
Beomló nyugdíjrendszer és az országot uraló néhány cég – 6 ábra az OECD Magyarország-jelentéséből (Telex)
Az OECD alapvetően optimista a magyar gazdaság rövid távú kilátásaival kapcsolatban, még ha komoly kockázatokat is említ, amire oda kell figyelnie és amiket kezelnie kell a magyar kormánynak.

Százmilliós nyúlással vádolja az ügyészség a T-Systems volt vezérét (444)
A győri ügyészség Kaszás Zoltánt, a T-Systems Magyarország egykori vezérigazgatóját jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével, illetve hamis magánokirat felhasználásának vétségével és vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja.

Az EP jelentése szerint Magyarországon rosszabb állapotban van az akadémiai szabadság, mint a világ országainak 70-80 százalékában (Qubit)
Nemhogy az Európai Unióban nincs még egy olyan ország, ahol annyira siralmas lenne a kutatás és az oktatás szabadsága, mint Magyarországon, de a hazai akadémiai szabadság még világviszonylatban is a sereghajtók közé sorolható.
 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése