2024. március 14., csütörtök

Átmeneti kormányt és két minisztériumot követel magának az ellenzék

 Átmeneti kormányt és két minisztériumot követel magának az ellenzék 

A Szerbia az erőszak ellen küldöttei (Amir Hamzagić/Nova.rs)

2024. márc. 13. 10:46

Az ellenzéki pártok javaslatai a választási és politikai válság megoldására címmel mutatott be dokumentumot a szerbiai ellenzéki csoportosulás, a Szerbia az erőszak ellen. A követelések között kettő különösen kiemelkedik, ez pedig, hogy az ellenzék átmeneti kormányt és két minisztérium megalakítását szorgalmazza, valamint egy lex specialis megalkotását, amely biztosítaná a szabad és tisztességes választások megtartását.
A Nova azt írja, azt követően, hogy az ellenzéki pártok és a ProGlas kezdeményezés aláírta a dokumentumot, amely a tisztességes választások megtartására vonatkozik, a Szerbia az erőszak ellen bemutatta a fenn említett dokumentumot.

A követelések az Európai Parlament jelentésére, az ODIHR választásokról szóló jelentésére, valamint a Crta jelentésére támaszkodik, amely kimondja, hogy a decemberi választások nem voltak szabadok és tisztességesek sem.

Az ellenzék követelése egy átmeneti kormány, amely Észak-Macedónia és Montenegró esetében is megoldás volt a politikai válságra. Montenegró esetében a kormány alelnöke, a pénzügyminiszter, belügyminiszter, munkaügyi miniszter posztjait az ellenzéki pártok képviselői töltötték be. Valamelyik minisztérium átengedését követeli a szerbiai ellenzék is.

Radomir Lazović, a Szerbia az erőszak ellen egyik vezetője szerint az egyik ilyen minisztérium, amit az ellenzék kér a belügyminisztérium, a másik pedig az önkormányzati minisztérium.

Miért éppen ez a két minisztérium?

Az államigazgatási és önkormányzati minisztérium az illetékes a választói névjegyzék ellenőrzésében. Tekintettel arra, hogy a személyi igazolványok és a tartózkodási helyről szóló igazolás kiadásában a Belügyminisztérium az illetékes, ezért követeli az ellenzék ezt a minisztériumot is magának.

A Lex specialis

Az ellenzék azt követeli továbbá a parlamenttől, hogy egy olyan törvényt hozzon, ami ideiglenesen lenne érvényben és tartalmazná mindazokat a feltételeket, amelyeket ez a dokumentum is, és amelyek előfeltételei a tisztességes választásoknak.

https://szmsz.press/2024/03/13/atmeneti-kormanyt-es-ket-miniszteriumot-kovetel-maganak-az-ellenzek/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése