2024. március 17., vasárnap

Mindenki feleljen a saját tetteiért!

Emberi és nemzeti kisebbségjogi napló (300.)


Nem lehet, hogy aki közmunkát végez,
nyilvánosan ne legyen felelősségre vonható.
Verica Barać


Február 20.
Nem a magyar közösséget képviselték!

Deli Andor és Kovács Elvira
(Fotó: Deli Andor/Facebook)

A Beta hírügynökség cikke szerint II. Pásztor (Bálint) a rádiós nyilatkozatában „felszólította a kettős (szerb-magyar – B.A.) állampolgársággal rendelkező polgárokat, hogy a közelgő Európai Parlamenti választásokon szavazzanak és támogassák a Fidesz/KDNP hatalmi koalíció jelöltjeit”[1].
– Az utóbbi két mandátum megmutatta, szükséges, hogy a VMSZ-nek legyen saját képviselője az Európai Parlamentben. Ez nem csak a vajdasági magyarok miatt fontos, hanem azért is, hogy Brüsszel valósabb képet kapjon arról, amit Szerbia tesz az uniós tagság megszerzése útján – hangoztatta az akkor még a pártelnöki tisztségre reflektáló junior Pásztor, akit Zentán március 2-án a VMSZ elnökének választottak.

Az EP a 2023. október 19-i állásfoglalásában aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy „az országban (Szerbiában – B.A.) demokratikus visszaesés tapasztalható, és nincs haladás az EU-val kapcsolatos reformok terén”[2], valamint, hogy „a szerb politikák destabilizáló hatást gyakorolnak az egész régióra”[3]. Az EP nem tudná, hogy mi történik Szerbiában?
A VMSZ által az EP-be delegált Deli Andor és Kovács Elvira, a VMSZ képviselője, a szerb parlament volt alelnöke és a
Szerb Haladó Párt (SNP/SZHP) magyar hangja – az erdélyi származású Gál Kinga képviselővel együtt – a pártutasítások alapján eddig is hamis képet mutattak a szerbiai állapotokról és a magyar közösség helyzetéről. Csökkenteni is próbálták az EP határozatainak jelentőségét, miszerint azok „nem kötelező érvényűek”[4]. Nem a vajdasági magyar közösség, hanem a Fidesz és a SZHP  érdekeit képviselték az EP-ben! Ilyen képviselőkre nincs szüksége a közösségnek!


Február 24-28.
Mindenki feleljen a saját tetteiért! 

Molnár Edvárd felvétele

A Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) és a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel közös jogászkonferenciát tartott a palicsi Magyar Művelődési Központban.
A rendezvényen „92 résztvevő regisztrált, annyian, mint eddig egyszer sem”[5]. Az előadók Szerbiából, Magyarországról, Szlovákiából és Romániából érkeztek[6].

– A konferenciát Nyilas Mihály, a VMJE elnöke, Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke és dr. Gyeney Laura, a KJI igazgatója nyitotta meg.
A nyitóbeszédeket követően Horony Ákos, Szlovákia kisebbségi kormánybiztosa a kisebbségi nyelvhasználat felvidéki magyarságot érintő kérdéseiről, Deli Andor európai parlamenti képviselő pedig a nemzeti kisebbségek Európai Unión belüli érdekérvényesítési lehetőségeiről beszélt.
A délelőtti előadásokat kerekasztal beszélgetés követte.
A délutáni előadássorozatot Gyeney Laura nyitotta meg Az anyanyelvi oktatás biztosításának jelentőségéről a kisebbségi jogok gyakorlása során c. előadásával, amely során nemzeti példákat is felvonultatva, külön kitért a kárpátaljai helyzetre. Ezt követően Kis Júlia ügyvéd a magyar kisebbségek ellen elkövetett romániai gyűlölet-bűncselekményekről, dr. Szemesi Sándor igazgatói tanácsadó pedig az Emberi Jogok Európai Bírósága előtti kisebbségi jogi tárgyú eljárások gyakorlati vonatkozásairól tartott érdekfeszítő előadást.
A konferenciát Kovács Elvira, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elnökének előadása zárta a kisebbségi jogok érvényesítéséről Szerbia uniós csatlakozása során – írja a Kisebbségi Jogvédő Intézet Facebook oldalán[7].

A VMJ-nek sorrendben ez volt a 13. szakmai tanácskozása[8], de egyiken sem tűzte napirendre a vajdasági magyar közösség helyzetével kapcsolatos jogi kérdéseket, gyakorlati problémákat. Pontosabban még nagy ívben kerülte is ezeket.
A tudósítások szerint a részvevők a konferencián többnyire ex cathedra előadásokat hallottak, leginkább külföldi részvevőktől. A Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselőitől – Delitől, Pásztortól, Kovácstól – pedig ideológia szónoklatokat.
Hogy „a délelőtti előadásokat” követő kerekasztal beszélgetésen mi hangozott el, azt viszont a médiából nem lehet megállapítani.
Milyen haszna származhat a közösségnek a konferenciából? Szinte semmilyen! Javult ezzel a nemzeti kisebbségi jogvédelem, vagy a közösség helyzete? Aligha!

Külön probléma, hogy a VMJE-nek még mindig Nyilas Mihály az elnöke, aki a VMSZ elnökségi tagja volt a közelmúltig. Tavaly november 6-án kinevezték a tartományi/jogvédő nemzeti kisebbségi ügyekkel megbízott helyettesének. Ekkor kénytelen volt megválni a pártfunkciótól. Addig a szerb igazságügyi minisztérium államtitkáraként a VMSZ-t képviselte.
Nyilas Mihály a Vajdasági Magyar Jogász Еgylet (VMJE) honlapján[9] még mindig elnökként, Szakállas Zsolt, a tartományi kormány tagja pedig titkárként szerepel[10] – a szervezet 2016. március 29-ei alakulásától kezdve!
Mindkettejük esetében felvetődik az összeférhetetlenség kérdése az államapparátusi beosztásuk miatt. A korábbi figyelmeztetések ellenére, mindmáig eszükbe nem jutott lemondani a VMJE elnöki, illetve titkári tisztségéről[11]!
Milyen civil, „nem kormányzati egyesület”[12] a VMJE, ha a tartományi polgári jogvédő helyettes és a tartományi kisebbségügyi titkár – vagyis állami hivatalnokok – vezetik? Milyen jogászok azok, akik még a saját egyesületüknek az alapszabályát és az alapvető erkölcsi normákat sem tartják tiszteletben? Vagy ezek rájuk nem vonatkoznak?

A fotón (Nyilas) mögött jól látszik,  a KJI molinója piros betűkkel hirdeti (az intézmény közösségi oldalán a fejlécében is[13]), hogy „minden magyar felelős minden magyarért”.  Nem tüntették fel viszont, hogy a „szép gondolat”
[14] Szabó Dezsőtől (1879-1945[15]), a XX. század első felének egyik jelentős magyar írójától származik[16].
A parolának is használt gondolat éppenséggel nem helytálló, a kollektív felelősség elvét sugallja, amiből a magyarságnak eddig is nagyon sok kára származott. A belső, de a nemzetközi jog sem ismeri el ezt az elvet! Ennyi jogász közül ez senkinek nem tűnt fel?!
A jog és az erkölcs „azt követeli, hogy mindenki a saját bűneiért bűnhődjék, mindenki a saját tetteiért feleljen, és ártatlan emberek mások hibáiért ítélet alá ne vonassanak”[17]. Vagy feleljünk azokért a magyarokért is, akik az embertársaik, vagy éppen a nemzet ellen követnek/követtek el bűnt?
Mindenki feleljen a saját cselekedeteiért – az egyéni/személyes felelősség elve alapján! Társadalmi felelősség is csak akkor lesz, ha mindenki személyesen felel a tetteiért!

BOZÓKI Antal

__________
[1] (Beta) Pastor: SVM usvojila nacrt koalicionog sporazuma sa SNS [Pásztor: A VMSZ elfogadta a koalíciós szerződés tervezetét a Szerb Haladó Párttal]. https://www.danas.rs/vesti/politika/pastor-svm-koalicioni-sporazum-sns/, 2024. február 20. 13:09
[2] Az Európai Parlament 2023. október 19-i állásfoglalása a Szerbia és Koszovó közötti párbeszéd közelmúltbeli fejleményeiről, többek között a Koszovó északi részén található települések helyzetéről (2023/2880(RSP))
[3] Uo.
[4] Bővebben lásd a DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK c. írásom. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2024. február 11. 17:48.,
[5] P.E.: Határtalan kisebbségvédelem. https://www.magyarszo.rs/vajdasag/szabadka/a.304529/Hatartalan-kisebbsegvedelem, 2024. február 24. 14:02
[6] Jogászkonferencia Palicson: Határtalan kisebbségi jogvédelem.
https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/29350/Jogaszkonferencia-Palicson-Hatartalan-kisebbsegi-jogvedelem.html, 2024. február 24. 15:26
[7] Kisebbségi Jogvédő Intézet. https://www.facebook.com/KisebbsegiJogvedoIntezet/?locale=hu_HU, 2024. február 28. 10:52
[8] Lásd az 5-ös alatti írást.
[9] Vajdasági Magyar Jogász Еgylet. Elnökség. https://www.vmje.rs/aboutlist.php?tekst_id=10, 202. március 15.
[10] Lásd a Mit tett a közösségért? c. írásom. http://bozokiantal.blogspot.com/2019/03/mit-tett-kozossegert.html, 2019. március 18. 10:24
[11] Lásd a Megalkuvó és álcivil szervezetek (A VMJE – VMSZ fiókszervezet) c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15124, 2022. december 26.
[12] A Vajdasági Magyar Jogász Egylet Alapszabályát egységes szerkezetben foglalt szöveg. 1. szakasz. https://www.vmje.rs/aboutlist.php?tekst_id=3
[13] Kisebbségi Jogvédő Intézet. https://kji.hu/
[14] A külügy szerint Menczer Tamás gondolata, hogy „minden magyar felelős minden magyarért”. https://hvg.hu/elet/20221007_Menczer_plagium_SzaboDezso, 2022. október 7. 19:45
[15] Szabó Dezső (író). https://hu.wikipedia.org/wiki/Szab%C3%B3_Dezs%C5%91_(%C3%ADr%C3%B3)
[16] Lásd a 15-ös alatti írást.
[17] Sárospataki Füzetek - 15. évf. 2. sz. (2011.). Érdemes-e imádkozni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése