2024. március 21., csütörtök

„Milenko Jovanov nyilvános lincselésre buzdít, az intézmények védjék meg az újságírók életét!”

„Milenko Jovanov nyilvános lincselésre buzdít, az intézmények védjék meg az újságírók életét!”

2024. márc. 20. 19:01

Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt parlamenti frakcióvezetője a szerb parlament alakuló ülésével visszaélve két napon át folyamatosan becsapta és félretájékoztatta Szerbia polgárait, olyan féligazságokat terjesztve, amelyek közvetlenül a Vajdasági Független Újságíró Egyesület (NDNV) vezetőinek, Ana Lalić és Dinko Gruhonjić újságíróknak az életét veszélyezteti.

Azokkal a valótlan állításokkal, miszerint Ana Lalić ellenzi a szerb templomok építését, és hogy Dinko Gruhonjić a jasenovaci bűnözővel, Dinko Šakićtyal azonosul, Jovanov parlamenti képviselő nem csak az ő biztonságukat, hanem az ő és családtagjaik életét is közvetlenül veszélyezteti. Jovanov minden egyes felháborító fellépésével rosszindulatúan és tudatosan uszítja Szerbia polgárait olyan újságírók ellen, akik amúgy is napi szinten a legborzasztóbb fenyegetések célpontjai. A kormány képviselőinek minden újabb megnyilatkozása után a fenyegetések megszaporodnak és egyre baljósabbakká válnak, Lalić és Gruhonjić biztonsága pedig még fenyegetettebbé válik.

Az NDNV emlékeztet arra, hogy Jovanov parlamenti képviselő egész politikai karrierjét soviniszta kirohanásokra és gyűlöletre építette, nemcsak a politikai disszidensekkel és újságírókkal, hanem a nemzeti kisebbségek tagjaival szemben is.

Pontosan tíz évvel ezelőtt, amikor a DSS Tartományi Tanácsának elnöke volt, Jovanov bejelentette a „nyelvi brigádok” megalakítását, azzal a céllal, hogy meghatározzák, hogy mely településeken, – különös tekintettel Bácska északi részére – nem beszélik a magyar nemzetiségű polgárok a szerb nyelvet. Ezt a szégyenletes ötletet Jovanov képviselőnek többek között azért nem sikerült megvalósítania, mert az újságírók a Vajdaság Autonóm Tartomány területén élő valamennyi nemzeti közösség tagjainak jogait védve a közérdeket védték.

Sajnos ma, amikor az újságírókra került a sor, láthatóan nincs senki, aki megállítsa Jovanovot, sem a nyilvánosság előtt, sem az intézményekben. Félelmetes, hogy az újságírók nyilvános meglincselését a legmagasabb politikai szintekről ösztönzik, mert ez tulajdonképpen a jogrendszer megdöntésére való felhívást jelenti.

Rendezett társadalomban az állampolgárok szabadságát és jogait az állampolgárok által finanszírozott intézmények védik. Egy olyan rendszerben, amely nem a jogállamiságra, hanem az „erősebbek törvényére” épül, mindenki veszélyben van.

Az NDNV felszólítja az intézményeket, hogy sürgősen reagáljanak és állítsák le az anarchia kialakulását – olvasható a Vajdasági Független Újságíró Egyesület március 20-ai közleményében.

https://szmsz.press/2024/03/20/milenko-jovanov-nyilvanos-lincselesre-buzdit-az-intezmenyek-vedjek-meg-az-ujsagirok-eletet/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése