2024. március 13., szerda

Bennfentesek szerint a külügyben a „félelem légköre uralkodik”, hatalmas a fluktuáció

A Szabad Európa honlapja

2024. március 13.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Lépésről lépésre tette kiszolgáltatottá a kormány a nekik dolgozókat
A köztisztviselők kormánytisztviselővé válásával gyakorlatilag minden munkajogi védelmük megszűnt a kormányzati apparátusban dolgozóknak. Az elmúlt években ez fokozódó fluktuációt, leépülést hozott több minisztériumban is. Van, ahol változatos módokon alázzák meg a dolgozókat.

Volt állami gondozott: „Akkoriban azt mondták, ritka a fehér gyerek, kapkodtak is utánunk”
Egykori otthonos és nevelős gyerekek – ahogy ők mondják: „zacisok” –  beszámolói a hatvanas évektől a rendszerváltásig. Személyes történeteiken keresztül arról is mesélnek, mi az, ami miatt régen jobban működött a gyermekvédelmi rendszer.

Helsinki Bizottság: Negyedik éve él vissza a kormány a veszélyhelyzettel
Most hétfőn volt a veszélyhelyzet első kihirdetésének negyedik évfordulója. A kormány 2020. március 11. óta a korlátlan felhatalmazásával élve – jogvédők szerint visszaélve – számos olyan veszélyhelyzeti rendeletet fogadott el, amelyeknek semmi közük nem volt a koronavírus-járványhoz vagy az ukrajnai háborúhoz.

Megúszhatja K. Endre az újabb akcióját; úgy tűnik, nem bűncselekmény, amit most tett
K. Endre öngólt rúgott a felvétellel a bicskei áldozatok ügyvédje szerint, de ez nem bűncselekmény. Az elnöki kegyelemmel szabaduló volt bicskei igazgatóhelyettes újra elkövette azt, amiért elítélték, de a körülmények miatt nem áll meg a bűncselekmény. Közben friss sajtóértesülések szerint Balog Zoltán református püspök csaknem száz ember előtt beszélt arról, hogy K. Endre személyesen kereste őt fel a feleségével, ő pedig ezután fordult Novák Katalinhoz a kegyelmi ügyben.

Hatósági vizsgálatot indítottak minden gyermekotthonban
A márciusban és áprilisban tervezett soron kívüli ellenőrzés a bántalmazási esetek belső kivizsgálására fókuszál. Rétvári Bence belügyi államtitkár azt közölte, hogy ez a hatósági intézkedés 530 bentlakásos gyermekintézményt érint, a 416 állami mellett hat civil és 108 egyházi fenntartásút.

A kormány bekérette az amerikai nagykövetet Joe Biden kijelentése miatt
Szijjártó Péter szerint nagyon súlyos sértés és hazugság volt Joe Biden amerikai elnöktől, amikor azt mondta, hogy Orbán Viktor kijelentette: nem hisz a demokrácia működésében, és diktatúrát szeretne. A külgazdasági és külügyminiszter szerint azt kérték David Pressmantól, hogy mutassa meg, mikor is mondta ezt a magyar kormányfő. A nagykövet örül, hogy megvitathatja a magyar demokrácia helyzetét Szijjártóval.

A köztársasági elnök kitűzte az önkormányzati és az EP-választás napját
Immár hivatalos, hogy idén június 9-én lesznek az önkormányzati és az európai parlamenti választások Magyarországon, miután Sulyok Tamás államfő kitűzte a dátumot.
 
Amit még tudni érdemes
Régiós sereghajtó lett a magyar gazdaság 2023-ban (444)
A magyar gazdaság régiós sereghajtó lett, és az egész Európai Unióban is csak négy tagországot tudott megelőzni a tavalyi növekedést illetően.

Egyetlen gigaberuházónak ad lehetőséget a kormány, hogy új szélerőműveket építsen Magyarországon (Telex)
Valaki, aki rendkívül tőkeerős, majd kap egy, a jelenlegi összkapacitásnál kétszerte nagyobb, egy pontra fókuszáló fejlesztési lehetőséget – közölték szakmabeli források.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése