2024. március 4., hétfő

Szakértő: Demeter Szilárdnak az a legnagyobb erénye, hogy nem okoz felfordulást

A Szabad Európa honlapja

2024. március 4.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Szakértő: A kultúrpolitika ma azt jelenti, hogy ki jut be Orbán Viktorhoz
Inkei Péter szerint Demeter Szilárd csak önmagát tudja menedzselni, úgy pattant elő, mint Pallasz Athéné Zeusz fejéből. A legnagyobb erénye, hogy nem okoz felfordulást. Csák János miniszter nagy holdingot hozna létre, pedig a vállalati szemlélet önmagában nem oldja meg a kultúra helyzetét – véli a szakpolitikus.

Árnyékkormánytól a limitált pornóig – pártok a gyermekvédelemről
Miután nemrég megkérdeztük a gyermekvédelemben dolgozó szakembereket és civileket, hogy milyen tippekkel látnák el az új törvénycsomagon dolgozó döntéshozókat, most megkérdeztük a pártokat is, hogyan fognak hozzájárulni a gyermekvédelem megreformálásáról szóló parlamenti munkához.

Svéd belépés, ukrajnai háború és Donald Trump – a NATO idén megváltozhat
Magyarország közel kétéves huzavona után megszavazta Svédország NATO-csatlakozását, ezzel tovább erősödhet az idén 75 éves katonai szervezet. Csakhogy nem minden teljesen derűs a szövetségben. Ukrajnában háború dúl, miközben az Egyesült Államokban választás lesz, s Donald Trump személyében olyan elnök jöhet, aki már beszélt arról, hogy kiléptetné az országát a NATO-ból. Az Atlaszban a téma a NATO, vendégünk pedig Kis-Benedek József.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy Svédország belépése jelenti a kirakós utolsó darabját az észak-atlanti szövetség számára a stratégiai fontosságú Balti-tenger partvidékén, de Oroszország továbbra is fenyegetést jelent a régióban a víz alatt és felett egyaránt.

Tovább bővült az alcsútdobozi Orbán-birodalom: újabb földeket szerzett a miniszterelnök édesapja
Újabb szántóföldeket vett Orbán Győző – derült ki az állami online adatbázisból. Az ő nevén lévő hatvanpusztai birtokkal együtt mostanra legalább nyolcvanhektárnyi föld van a miniszterelnök édesapjának tulajdonában a Felcsúttal szomszédos Alcsútdobozon.

Somogyvári Gergő: „Ebben a filmben minden benne van, amire Magyarországon nem adnak pénzt”
A Fanni kertje Somogyvári Gergő rendező-operatőr első egész estés dokumentumfilmje. A hajléktalan férfi és a transz tizenéves barátságának történetét bemutató film megnyerte a Szarajevói Filmfesztivál zsűrijének különdíját, valamint a budapesti Verzió filmfesztivál közönségdíját. Podcastunk vendége a dokumentumfilmes volt, akivel finanszírozásról és a filmkészítő felelősségéről is beszélgettünk.

Brüsszel hadigazdaságra állítaná át az európai védelmi ipart
Az Európai Bizottság által jövő héten bemutatandó Európai Védelmi Ipari Program a békeosztalékról hadigazdaságra állítaná át az uniós védelmi ipart, felgyorsítva az EU önálló védelmi képességeinek létrehozását. A brüsszeli testület kvázi tagként számol Ukrajnával tervében.

Madridban nyit irodát az Alapjogokért Központ, Novák Katalin kommunikációs igazgatója kerül az intézet élére
A budapesti székhelyű Alapjogokért Központ hamarosan új irodát nyit Madridban – tudta meg a Szabad Európa kormányközeli forrásoktól. A közpénzből bőségesen támogatott, magát civil szervezetként definiáló intézet spanyolországi kirendeltségének vezetője információink szerint Farkas Vajk lesz.

Zalán Tibor: „Úgy gondolom, nekem nem arra kell figyelnem, hogy ide-oda megfeleljek”
Teljes zűrzavart, értékzavart lát a hazai színházakban a hatvanöt társulat 107 előadását felsorakoztató Országos Színházi Találkozó egyik válogatója, Zalán Tibor. A költő-író-drámaíró-dramaturggal a Szabad Pécs újságírója készített interjút.
 
Amit még tudni érdemes
Két év alatt 564 milliárd forint kár érte Magyarországot, amiért a kormány a tőzsde helyett Putyintól veszi a gázt (Népszava)
Ha a tőzsdei árakhoz viszonyítjuk, a ma érvényes, 2021-ben kötött magyar-orosz fűtőanyag-beszerzési szerződésből az elmúlt két év során 564 milliárd forint kára származhatott az országnak.

A pap, aki ellen a McDonald’s indított eljárást kiskorú zaklatása miatt (444)
A probléma alapja, hogy a magyar jogrend jelenleg nem tudja kezelni a grooming nevű jelenséget, amit a szakirodalom becserkészésnek, behálózásnak nevez.

A világ pénzét veszítjük el, ha Orbánnak most nem sikerül időt nyernie Brüsszelben (Válasz Online)
A lengyelek előtt megnyílt az uniós pénzcsap, de Magyarország egyelőre nem kap érdemi részt az RRF-nek nevezett óriási alapból.

Lázár Jánosék tízmilliárd forintnál is többel számolhatták el a tarifareform többletköltségeit (G7)
Lázár Jánosék szerint a 900 ezer határon túli magyarnak ingyenessé tett közlekedési kedvezménynek semmilyen költségvetési hatása nem lesz.

Tíz százalékkal drágább, de harminccal termelékenyebb – a vendégmunkásdömping háttere (Telex)
Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy akár 500 ezer munkásra is szüksége lehet az országnak. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése