2024. június 7., péntek

Állásfoglalás a vajdasági magyar független újságírókat ért sértésekkel szemben

Állásfoglalás

2024. június 6. 20:21

Június 2-án önkormányzati választásokat tartottak Szerbiában. A választások eredményeit elemezte a Szabad Magyar Szó hírportál (link itt és itt), valamint az Autonómia portál Észverés című műsora.  

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Facebook-bejegyzésben reagált az elemzésekben elhangzottakra. Pásztor becsmérlő stílusával kiforgatta a független, tárgyilagos, oknyomozó újságírás fogalmát. Az újságíró szó idézőjelbe tételével pedig egyenesen kétségbe vonta a sajtómunkások szakmaiságát. Ezzel próbálta meg elbagatellizálni a VMSZ narratívájától eltérő hangnemben tudósító újságírók munkáját, akik a párt sikerpropagandáján túl a választási eredmények árnyoldalára is felhívták a figyelmet.  

Dr. Pásztor Bálintnak minden joga megvan hozzá, hogy – vitába szállva az elemzésekben elhangzottakkal – elmondja a saját álláspontját, amennyiben érveivel nem a figyelmet próbálja elterelni, hanem az esetlegesen felmerülő aspektusokra reagál. Az újságírók megbélyegzésével, démonizálásával, a legjobb tudásuk szerinti szabad önkifejezésük kétségbe vonásával és az oknyomozó újságírói műfaj jelentőségének lekicsinylésével azonban átlépett egy határt.  

Az Átlátszó Vajdaság érintettnek érzi magát az ügyben, tekintettel arra, hogy Pásztor Bálint az oknyomozó kifejezést visszatérő motívumként használja, és szuggesztióival az összes kritikus vajdasági magyar médiumot egy kalap alá vonva próbálja meg elhitelteleníteni a független újságírást. 

A Vajdasági Független Újságírók Egyesülete (NDNV) közleményben reagált a VMSZ elnökének bejegyzésére. A szervezet „a legerélyesebben elítéli azt a sértegetést, amit Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke fogalmazott meg magyarul tudósító újságírókkal szemben, csak mert nem tetszik neki az a mód, ahogyan elemezték, hogy pártja milyen eredményeket ért el a vajdasági városokban és községekben a közelmúltban megtartott helyhatósági választásokon”.  

Az NDNV továbbá „felszólítja a VMSZ elnökét, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot, amiért megalázta az újságírókat, és figyelmeztet, hogy tette az újságírók és a sajtó szabadsága elleni közvetlen és egyértelmű támadás, holott a média szerepe a társadalomban éppen az, hogy korrigálja a hatalmat és a köz érdekében tevékenykedjen”. 

Az Átlátszó Vajdaság szerkesztősége egyetért az NDNV közleményében megfogalmazottakkal, valamint szolidaritást vállal az érintett kollégákkal.  

Gyurkovics Virág, az Átlátszó Vajdaság alapító-főszerkesztője 

https://atlatszo.rs/2024/06/06/allasfoglalas-a-vajdasagi-magyar-fuggetlen-ujsagirokat-ert-sertesekkel-szemben/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése