2024. június 9., vasárnap

Az össz-szerb gyülekezet „vívmánya”: nagyszerb indulatok gerjesztése?

 

A tegnap Belgrádban megtartott ún. össz-szerb gyülekezeten Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság vezetői és a (szerintük) mintegy tízezres összegyűlt (vagy odaterelt) közönség szélsőnacionalista „művelődési” műsorban gyönyörködhetett.

És boldogságban úszhatott, amiért a szerb nemzethez tartoznak.

Továbbra sem derült ki, miért volt egyáltalán szükség erre az összeröffenésre, amely leginkább amolyan „sajátos nemzeti önkielégítésnek“ minősíthető.

A gyülekezet után Vučićék és Dodikék egy 45 pontból álló határozatot írtak alá, amely kvázi arról szól, hogy Szerbiának és a boszniai Szerb Köztársaságnak el kellene mélyítenie a gazdasági, mezőgazdasági és művelődési együttműködést, de valójában értelmetlen közhelyektől és helyenként ellentmondásoktól hemzseg.

Szembeötlő, hogy a határozatban csak a szerbségről esik szó, a nemzeti közösségekről nem. De ugyanakkor említést tesz „a különböző vallású szerbekről”.

Az utolsó pont arról szól, hogy ápolni kell a jó viszonyokat a szomszédos országokkal.

Az egyik előző pont azonban a jasenovaci áldozatok múzeuma létesítésének jelentőségéről szól. (Így akarják ápolni a jó viszonyokat a horvátokkal? Ilyen provokációval?)

A határozatban arra is van utalás, hogy a szerbek milyen békeszerető nép.

(Ami nagyon „hiteles”, főleg miután Dodikék a napokban bejelentették az entitásuk elszakadását az egységes Bosznia-Hercegovintól.)


(Szerb média nyomán, fotó: tanjug.rs) 

https://delhir.info/2024/06/09/az-ossz-szerb-gyulekezet-vivmanya-nagyszerb-indulatok-gerjesztese/

 

Egy nép, egy gyűlés: össz-szerb nagygyűlést tartottak ma

Egy nép, egy gyűlés: össz-szerb nagygyűlést tartottak ma 
Fotó: RTS

A belgrádi Szent Száva templomban tartott misével vette kezdetét az Egy nép, egy gyűlés – Szerbia és a Boszniai Szerb Köztársaság elnevezésű össz-szerb nagygyűlés szombaton. A gyűlésen a két kormány együttesen elfogadták a nemzeti és politikai jogok védelméről, valamint a szerb nép közös jövőjéről szóló nyilatkozat tervezetét, amely kitér a kultúrára, gazdaságra,pénzügyekre.

Aleksandar Vučić szerb elnök ma találkozott Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével. Leszögezte, külön figyelmet szentelnek a gazdasági fejlődésnek, a közös érdekű projekteknek, valamint az együttműködés további elmélyítésének minden téren.

Továbbra is ragaszkodunk a béke, a stabilitás, a nemzeti, a kulturális és a vallási identitás megőrzéséhez – írta Vučić az Instagramon. A találkozón részt vett Szerbia kormányfője és házelnöke, a boszniai Szerb Köztársaság kormányfője és házelnöke, valamint Porfirije pátriárka, a Szerb Pravoszláv Egyház vezetője is. Miloš Vučević szerb miniszterelnök úgy értékelte, történelmi jelentőségű döntésről van szó, s mindannyian büszkék a dokumentum szövegére, amit eljuttatnak a térségben élő szerbek képviselőihez is. A két fél parlamentjeinek 90 napjuk van a nyilatkozat elfogadására. A két küldöttség számos megállapodást írt alá az államigazgatás, a mezőgazdaság, az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a belügy területén.

Vučić: Nehéz napok várnak ránk

Nehéz napok várnak ránk, de a béke Szerbia kulcsfontosságú érdeke, jelentette ki ma Aleksandar Vučić szerb államfő a szerbiai és a boszniai szerb küldöttségek együttes ülésén.

Ha megnézzük Európát és az Egyesült Államokat, nem engedhetik meg, hogy Oroszország győzzön, Ororszország pedig nem engedheti meg magának, hogy elveszítse a háborút. Ez pedig világméretű katasztrófához vezet minket. Ezért létfontosságú érdekünk a béke megóvása – mondta Vučić.

https://szmsz.press/2024/06/08/egy-nep-egy-gyules-ossz-szerb-nagygyulest-tartottak-ma/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése