2024. június 4., kedd

Berisavljević: a VMSZ szigorú nagymagyar párttá változott

 Részlet egy interjúból

Fotó: Vreme


A Danas belgrádi napilap folytatásokat közöl Živan Berisavljević (1935-2024[1]) Jedan intervju [Egy interjú] című könyvéből, amelyet a Vasa Stajić Vajdasági Kultúrklub [Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić”] adott ki 2023-ban.
A publikáció a május 6-án elhunyt, Vajdaság-párti Berisavljevićtyal, diplomatával és politikussal folytatott beszélgetés alapján készült, amelyet Nedim Sejdinovićtyal folytatott.

Sejdinović kérdésére, hogy „mit gondol a legjelentősebb vajdasági kisebbségi pártról”[2], Berisavljević így válaszolt:

Amekkora kárt okoz  a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) a Vajdaság autonómiájáért,  méltó helyzetéért, konszolidálásáértfolyó küzdelemben az utóbbi tíz évben, ehhez hasonló kárt okoz  a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőinek politikája is. Hosszútávú, de átmenetileg taktikai megfontolások miatt elhallgatott okokból, amelyeket csak gyanítok, és amelyekbe ez alkalommal nem bocsátkoznék, valamint nagyon látható nyereségszerző szándékkal, ennek a tartományban legbefolyásosabb kisebbségi pártnak a vezetősége a VMSZ-t szigorú nagymagyar párttá változtatta, amely teljesen ellentétben áll a magyarok kifejezetten vajdaságinak determinált identitásával, akik évszázadok óta velünk együtt élnek Vajdaságban. Hogy világosan fogalmazzak: mint ahogy a vajdasági szerbek az identitás számos eleme alapján könnyen felismerhetők voltak a szerb nép korpuszában, ugyanúgy az itteni magyarok is a vajdasági identitás alapján felismerhetők voltak a magyar nemzet korpuszában.

A szomszédos Magyarország nagymagyar politikáját követve – melynek élén Orbán Viktor áll, aki egészében nézve  a VMSZ politikáját legalább olyan módon alakítja, mint amennyire támogatja – ez a párt elállt a magyaroknak –  mind mint vajdasági lakosoknak és Vajdaságnak, mind a hazájuknak  – az érdekeiért folytatott minden küzdelemtől és koalíciós viszonyra lépett a nagyszerb haladókkal (a Szerb Haladó Párttal – B.A.), ami Orbán jelenlegi politikájának megfelel. Ez, természetesen, a vajdasági magyarok értelmiségi elitje képviselőinek az ellenállásába ütközik, akik tisztában vannak azzal, hogy az ilyen politika végzetes lehet az itteni magyar nemzetiség hosszútávú érdekeire, valamint a Vajdaság tartós érdekeiért és jogaiért folytatott küzdelemre nézve is.

Fordította: B.A.

__________
[1] Živan Berisavljević. https://sr.wikipedia.org/wiki/%C5%BDivan_Berisavljevi%C4%87
[2] Vojvodina carstvo krupnih različitosti [Vajdaság a nagy különbözőségek birodalma]. Danas, 2024. május 31. 30.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése