2024. június 18., kedd

Egy bennfentes tisztségviselő szerint a kormány nem „trollkodni akar” az EU-elnökség alatt

A Szabad Európa honlapja

2024. június 18.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Kettős novemberi csúcstalálkozó lesz Budapesten a magyar EU-elnökség fénypontja
A Szabad Európa birtokába jutott a júliusban kezdődő magyar EU-elnökség menetrendje. Kormányzati forrásunk szerint „nem trollkodni akarunk, normális elnökséget viszünk majd”Vannak azért azonban, akik tartanak az ellenkezőjétől.

Csendben azért időben szóltunk a szövetségeseinknek az orosz hekkertámadásról
Történt tájékoztatás a NATO és az EU felé a külügyminisztérium elleni orosz hekkertámadásról, illetve utólagos kárelhárítás is, igaz, ennek mértékéről még mindig keveset tudni – mondta lapunknak több bennfentes forrás. Információink szerint az ügy nyilvános kezelése komoly tekintélyveszteséget okozott a nemzetbiztonsági állomány tagjai között Szijjártó Péterrel szemben.

Magyarország lett a kínai befektetők kedvenc európai célpontja
Európán belül Magyarországra érkezett 2023-ban a legtöbb kínai tőke, több, mint a korábban éllovas Németországba, Franciaországba és Egyesült Királyságba összesítve. Az akkumulátorgyártásba érkezik a legtöbb pénz a kelet-ázsiai országból. A következő években pedig folytatódhat a tendencia.

„Egy hanyatló nyugati kultúrában nem biztos, hogy a legfontosabb érték a befogadó magatartás” – Székely János katolikus püspök
Interjúnkban a szombathelyi egyházmegye püspöke beszél az egyház és az állam szoros kapcsolatáról és a Ferenc pápa támogatta szinodalitás veszélyeiről; cáfolja az egyházi iskolák privilegizált helyzetét, és állítja, hogy megfelelően kezelik az abúzusok ügyét. Szerinte az egyháznak nem szabad beavatkoznia a konkrét politikai küzdelembe. Az egyháztalanodó korban pedig a befogadó magatartás helyett inkább bárkákat építene„ahol az értékeinket átmenthetjük”.

Karácsony Gergely teljes Budapesten, Vitézy Dávid két kerületben kért megismételt főpolgármester-választást
Szokatlan, de egy olyan választás megismétlését kéri, amelyet megnyert – írta Karácsony Gergely friss Facebook-bejegyzésében, egyúttal pedig bejelentette, hogy beadta a Kúriának az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését kéri egész Budapesten. Vitézy Dávid a IV. és a VII. kerületben kérte ugyanezt.

Benjámin Netanjáhú feloszlatta az izraeli háborús kabinetet Beni Ganc távozása után
Az elemzői várakozásoknak megfelelően az izraeli miniszterelnök a hattagú vészhelyzeti hadikabinet feloszlatásáról döntött, miután nemrég kilépett belőle az ellenzéki Beni Ganc és egy szövetségese is – közölték kormányzati források.
 
Amit még tudni érdemes
Akár több mint 27 milliárdot is elégethetett a választásra készülő Rogán-tárca (Magyar Hang)
Hatalmas összegeket utalt ki a választások előtti hónapokban a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda – derül ki a tárca által februárban és áprilisban publikált szerződéslistákból.

Ennyire részletesen ritkán derül ki, milyen meghökkentő módon úszhatnak el az adófizetői milliárdok (Direkt36)
A Széchenyi Tőkealap-kezelő által egyelőre elbukott közel hétmilliárd forint által jelentett problémára az lett a megoldás, hogy a cég kapott további húszmilliárdot az adófizetők pénzéből.

Tízmilliárdok mentek tavaly a határon túli magyaroknak, lovas projektekre is jutott 390 millió (HVG)
Két ínséges év után tavaly újra felpörögtek az állam határon túli magyarokat célzó támogatásai. A legtöbb pénzt most sem nyílt pályázatokon, hanem egyedi döntésekkel osztogatták.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése