2024. június 12., szerda

Elemző: Hogy mekkora politikai pofont kapott a Fidesz Magyar Pétertől, azt a következő fél évben fogjuk igazán látni

A Szabad Európa honlapja

2024. június 12.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Ruff: „Sokan fognak most azon dolgozni, hogy előrehozott választás legyen Budapesten”
Sebzett vad Karácsony Gergely, akire most sokan fognak vadászni – vélekedett Ruff Bálint. Emiatt a kampánytanácsadó szerint sokaknak érdeke, hogy a főpolgármesternek ne legyen meg a közgyűlési többsége, és előrehozott választást csikarjanak ki. Lakner Zoltán szerint a Tisza Párt megerősödésével nem dőlt meg, hogy balról lehet leváltani a Fideszt, csak nem biztos, hogy ahhoz baloldali párt kell. Az Elemzőben a választási eredmények következményei.

Johannes Hahn: A magyar határkerítés finanszírozásáról maximum a következő bizottság dönthet
Sem a határkerítésről, sem más kétoldalú kérdésekről nem tárgyal július 8-án Budapesten a magyar pénzügyminiszterrel Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa. Kérdésünkre azt is megerősítette, hogy a kifutó testület már nem fog döntést hozni a magyar határ-infrastruktúra finanszírozásáról.

Nem éppen szokványos képviselők az új Európai Parlamentben
Nincs politikai tapasztalata. Nincs jelentős hátországa. Nem tagja semmilyen pártnak. Amije viszont van: 2,6 millió követő a YouTube-on és még több a TikTokon. Fidiasz Panajotu Cipruson szerzett mandátumot az ország képviseletére az Európai Parlamentben annak a számos, nem szokványos jelöltnek az egyikeként, akik hihetetlen kampányba fogtak, hogy bekerüljenek a 720 tagú testületbe.

TASZ: Buszoztatásról és ismeretlen biztonsági emberekről is érkeztek bejelentések
Több mint 150 hívás érkezett vasárnap a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) forródrótjára, köztük sok választási visszaélést jelentettek. Több településről a szavazók szervezett buszoztatásáról érkezett bejelentés, egy helyen pedig biztonsági emberek jelentek meg a szavazóhelyiségnél.

Megszavazta az Országgyűlés az Alaptörvény tizenharmadik módosítását, és új AB-elnököt választott
Elfogadta a parlament kétharmados kormánypárti többsége az Alaptörvény tizenharmadik módosítását, amely egyebek mellett a köztársasági elnök kegyelmezési jogkörét szűkíti. A gyermekvédelmi törvényt is megszavazta az Országgyűlés, amelyet a kegyelmi botrány után nyújtott be a Fidesz. Titkos szavazással megválasztották Juhász Imrét az Alkotmánybíróság elnökének.

„Akkor is dolgozni kell a tövises akácfával, ha nincs kesztyű” – eszközhiány a közmunkásoknál Hajdú-Biharban
Igazságtalanságokról, munkaruha- és eszközhiányról panaszkodnak a közmunkások a Hajdú-Bihar vármegyei Tégláson. Többek szerint azóta vannak ilyen problémák, hogy az új városvezetés elküldte az önkormányzati közmunkaprogram előző vezetőjét. A polgármester elismeri, hogy előfordulnak konfliktusok a közmunkások és a városvezetés között, de szerinte a közfoglalkoztatottaknak most nagyobb a megbecsültségük, mint 2019 előtt volt.

Az ukrajnai helyreállításról tartottak konferenciát Németországban a hétvégi svájci csúcs előtt
Németország kedden konferenciának adott otthont, ahol támogatást gyűjtöttek Ukrajna újjáépítéséhez az orosz háborús pusztítás után. A rendezvény a szolidaritás újabb jele Kijevvel egy intenzív diplomáciai hét kezdetén.
 
Amit még tudni érdemes
Orbán most a NATO-t próbálja blokkolni, kitehetik Magyarországot a kelet-európai biztonsági együttműködésből (444)
Sajtóértesülések szerint Magyarországot kitehetik a kelet-európai országok legfontosabb biztonsági együttműködéséből, miután a különutas magyar külpolitika ellenállása miatt a NATO keleti szárnyának tagállamai nem tudtak közös nyilatkozatot elfogadni az orosz fenyegetésről.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése