2024. június 7., péntek

Donáth Anna: Kellett a Momentumnak a Magyar Péter-jelenség okozta pofon

A Szabad Európa honlapja

2024. június 7.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

„Ránk örökké szükség van” – Donáth Anna, a Momentum elnöke
Kellett a Momentumnak a pofon, amit a Magyar Péter-jelenség okoz az ellenzékben, mert a párt mindig akkor a legjobb, amikor csak megy, és csinálja, amiben hisz, mint egy ötéves a sípályán – mondja a párt listavezetője. Szerinte nem beledarálódtak, maximum beleszürkültek a rendszerbe, de olyan nincsen, hogy „békésen, a rendszer szabályai alapján leváltod a rendszert, de közben protestként nem fogadod el a rendszer szabályait”. Donáth Anna mindenképp kimegy Brüsszelbe, de ha kellően nagy támogatást kap, akkor vállalja, hogy levezényli a Momentum poszt-Magyar Péter-i szakaszát, egy kis liberális pártét egy olyan országban, ahol a magyar alt-right szitokszóvá tette a liberalizmust.

Lakner Zoltán: Élet vagy halál – végsőkig emelte a Fidesz a választás tétjét
Magyar Péter az elmúlt harminc év politikai elitjének leváltásááig, a Fidesz ugyanakkor egyenesen élet vagy halál kérdésééig emelte a most vasárnapi választás tétjét – véli Lakner Zoltán politológus. Elemző podcastunkban összegeztük a kampány tanulságait, különlegességeit.

Brüsszel és a háborús pszichózis
Nem kizárólag a Fidesz riogat világháborúval Ukrajna kapcsán, más európai pártok is beszélnek erről a választási kampányban. Brüsszel mégsem harcra, hanem békekonferenciára készül, csak ezt a magyar kormányfő nem szokta emlegetni. Esélylatolgatás és hetes cikkely a voksolás előtti utolsó podcastban.

Hazánk EU-elnöksége alatt a bizottság „mérsékelt aktivitást” fog tanúsítani a magyar eljárásokban
Lassan három éve vizsgálja a magyar hulladékkoncessziós rendszert az Európai Bizottság, az biztosnak tűnik azonban, hogy a következő fél évben nem lesz érdemi előrelépés. Egy birtokunkba került belső dokumentum szerint Brüsszelben megígérték, hogy ha a kormány együttműködő, a magyar elnökség alatt jegelik a hazánk ellen indított jogsértési eljárásokat.

Szijjártó Péter Oroszországban jelentette be, hogy elmegy az ukrán békekonferenciára
Magyarország külügyminiszteri szinten részt vesz a június 15-én kezdődő svájci Ukrajna-békecsúcson, a kormány ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy nem lesz jelen mindkét érintett fél – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szentpéterváron. A bejelentésre a budapesti amerikai nagykövet is reagált.

Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal fenyegetett, hogy fegyvereket küld az Ukrajnát támogató országok ellenségeinek.

Megvette a Ferihegyi repülőteret a magyar állam és francia partnere
Ismét állami kézbe került a budapesti repülőtér, miután csütörtökön aláírták a megállapodást. Az állam 80 százalékos tulajdonrészt vásárolt a repteret üzemeltető cégben 1200 milliárd forintért. Emellett 450 milliárd forintnyi hitelt is a nyakába vett.

A debreceni Aranybikával erősít az MCC, csak a tervezés 700 millió forint
Több mint 700 millió forintot költhet debreceni központjának terveire a közpénzzel jócskán kitömött fideszes elitképző, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC), amelynek 500 milliárd forint körül lehet a vagyona a K-Monitor szerint.

Elutasította az ügyészség Dobrev Klára feljelentését Sulyok Tamás ügyében
A Demokratikus Koalíció EP-listavezetője szerint Sulyok Tamás 2014 és 2019 között jogosulatlanul vette fel alkotmánybíróként a fizetését, mert nem jelentette be az összeférhetetlenségét, és ezzel csalást és hivatali visszaélést követett el. Az ügyészég szerint viszont Sulyok Tamás alkotmánybíróként nem látott el ügyvédi tevékenységet, így jogszerűen vette föl alkotmánybírósági juttatásait.

A BKV tulajdonában áll az az épület, ahol plakátok sora hirdeti, hogy az ellenzék – közte Karácsony Gergely – háborúpárti
Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozott az okokról a Szabad Európának. Megkérdeztük tőle azt is, hogy Karácsony Gergely márciusi ígérete ellenére miért nem vágott le egyetlen, házhomlokzatot eltakaró óriásmolinót sem saját kezűleg.

Hollandiában már csütörtökön megkezdődött a szavazás
Megkezdődtek a négy napon át tartó európai parlamenti választások, Hollandia nyitotta sort. Hiába szavaznak korábban több EU-tagállamban, az előzetes eredmények közlésével vasárnapig várniuk kell, amikor mindenütt befejeződik a voksolás.

A német kancellár a súlyos bűncselekményeket elkövető bevándorlók kitoloncolását ígérte
Olaf Scholz a szövetségi parlament alsóházának ülésén jelentette be, hogy megkezdik a veszélyes afgán és szíriai menedékkérők hazaküldését.
 
Amit még tudni érdemes
"Mindenki érti, mi történik a háttérben" – így menti a rendszer Tiborczot és a haverokat a gigászi ingatlanbuktától (HVG)
Befuccsolásgyanús beruházásoktól szabadítja meg egy speciális jogi megoldással a kegyenceit a kormány: feleslegesen megvesz tőlük 350 ezer négyzetméternyi irodát, sok százmilliárdért.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése