2012. november 22., csütörtök

Kasza József

PORTRÉ

Kasza Józsefet tegnap (november 20-án – B. A. megj.) szabadkai, Halasi úti otthonában a kora reggeli órákban állította elő a rendőrség, majd azonnal Belgrádba szállították. Nem sokkal ezt követően azt nyilatkozta a Pannon RTV-nek, hogy számított arra, hogy ez kihallgatás előbb-utóbb bekövetkezik, de ez nem jelenti azt, hogy le is tartóztatják. Hivatali visszaéléssel gyanúsítják, állítólag segédkezett abban, hogy Peđa Mališanović, az Azohem és az Azotara tulajdonosa 13 millió eurós haszonra tegyen szert.
Szabadkán Kasza József neve több vállalathoz, intézményhez fűződik: a Zorka, a Népszínház, az Azohem, az Azotara, a Most-Híd Kft., a Fabus Egyetem, a Népkör étterem mind valami módon kötődik hozzá.
Kasza József 1946. február 6-án született Szabadkán. A közgazdasági középiskolát és a közgazdasági kart is szülővárosában végezte. Diplomáját 1979-ben szerezte. Szakmai pályafutása alatt több szabadkai cég pénzügyi szakembereként, illetve gazdasági vezetőjeként dolgozott, például a Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalatnál, a Bačkaprodukt Textilipari Kombinátban, a Zorka Vegyi Művekben, a Novogradnja Építőipari Vállalatnál.
1989 májusa és 2001 januárja között Szabadka polgármestere, valamint 1990 és 2003 között a köztársasági parlament tagja volt. 1992-től a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, majd 1994-től a Vajdasági Magyar Szövetség tagja. 1995-ben választották meg a VMSZ elnökévé. Tagja volt a Szerbiai Demokratikus Ellenzéknek.
2000-től a szövetségi parlament tagja, Zoran Đinđić kormányzása alatt a szerb kormány alelnöke, egészen 2003 decemberéig. 2007-ben jelentette be visszavonulását a VMSZ éléről, majd Pásztor István elnökké választását követően a párt tiszteletbeli elnökévé választották. 2010 februárjában a VMSZ fegyelmi eljárást indított ellene, majd ki is zárta a pártból, mert bírálta annak politizálását.
2007-ben került az Agrobank szabadkai fiókintézetének élére, ahonnan 2011 júniusában vonult nyugdíjba. A Népszínház igazgatóbizottságának a mai napig elnöke. Kasza József az Azohem, illetve az Azotara műtrágyagyárak igazgatóbizottságának elnöke is, mindkét vállalat tulajdonosa Peđa Mališanović, akit szintén letartóztattak az Agrobank-ügyben. Kasza egyébként a szabadkai Népkör étterem tulajdonosa is, de övé, pontosabban a fiaié a Most-Híd Kft., amelynek köze van a valamikori Fabus, ma már Educons nevű Sremska Kamenica-i székhelyű egyetemhez, amely szintén – nem hivatalos információk szerint – Kasza József tulajdona.
Kasza József nős. Egy leány és két fiúgyermek édesapja.
Magyar Szó, 2012. november 21.,
(Molnár Edvárd fotója)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése