2012. november 20., kedd

November 20.

A gyermekek jogainak világnapja / Gyermekjogi világnap [Univerzalni dan dece, Međunarodni dan prava deteta / Universal Children’s (Rights) Day]

Az ENSZ 1989. november 20-án fogadta el a gyermeki jogokról szóló egyezményt – hivatalos nevén A gyermekek jogainak konvencióját –, amelyet Magyarország 1990. március 19-én írt alá.
Jelenleg a Föld lakosságának egyharmada, több mint kétmilliárd ember fiatalkorú, és negyedrészük siralmas körülmények között él. Naponta csaknem 30 ezer öt éven aluli gyermek hal meg szerte a világon olyan okok miatt, amelyek megelőzhetőek lennének, több százmillió gyermeknek nincs fedél a feje fölött, és mintegy 70 millió gyermek nem jár iskolába.
Magyaroszćgon 1997-ben ünnepelték először A gyermekek jogainak egyetemes napját, amelyről Európa-szerte megemlékeznek. Az Országgyűlés hosszú előkészítés után, 1997. április 22-én nagy többséggel fogadta el A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, amelynek szövegébe mindazok a gyermeki jogok belekerültek, amelyeket az ENSZ Gyermekjogi egyezménye rögzít.
A jogszabály meghatározza a gyermekek jogait, szabályozza a szülők, a nevelők, az állam, a helyi önkormányzatok, illetve a civil szervezetek feladatait a gyermekvédelem, valamint a gyermekek jogainak érvényesítése területén.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum



Afrika iparosításának napja (Dan industrijalizacije Afrike / Africa Industrialisation Day)

Afrika ipari fejlesztésének második évtizede (1993–2002) keretében az ENSZ Közgyűlése november 20-át – az 1989. december 22-i 44/237-es számú rezolúcióval – Afrika iparosításának napjává nyilvánította, ezzel is szorgalmazva a további iparosítást, fejlődést. Emlékeztetve egyúttal arra is, hogy a világ 48 legfejletlenebb országa közül 30 Afrikában van.







Ifjú zenebarátok világnapja (Svetski dan mladih prijatelja muzike / World Day Jung Friends of Music)

Az Ifjú Zenebarátok Nemzetközi Szövetsége 1968 tavaszán Lisszabonban tartott kongresszusának határozata alapján 1968 óta ünneplik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése