2012. november 19., hétfő

November 19.

A gyermekbántalmazás megelőzésének világnapja (Svetski dan sprečavanja zlostavljanja dece / World Day for Prevention of Child Abuse)


A Nők Világértekezlete Alapítvány (WWSF) 2000-ben felszólította a kormányokat és a civil szervezeteket, hogy aktívabban vegynek részt az ENSZ Közgyűlése által 1989. november 20-án elfogadott Gyermekjogi Egyezmény 19. és 34. cikkének a támogatásában és tiszteletben tartásában, valamint járuljanak hozzá a gyermekbántalmazás megelőzéséhez. Egyúttal kezdeményezte a gyermekbántalmazás megelőzése világnapjának megtartását, az Egyetemes gyermeknappal (november 20.) együttműködve, egy sűrgős és hatékony megelőzési program létrehozása érdekében.
A Gyermekjogi Egyezmény 19. cikke kötelezi az államokat, tegyenek meg minden intézkedést, hogy „megvédjék a gyermekeket az erőszak, a támadás, a fizikai és a lelki durvaság, az elhagyás, vagy elhanyagolás, a rossz bánásmód vagy kizsákmányolás – ideértve a nemi erőszakot is – bármilyen formájától”.  A 34. cikkben az államok kötelezik magukat arra, hogy „megvédik a gyermekeket a nemi kizsákmányolás és a nemi erőszak minden formájától”. (Lásd még április 2., a nemzetközi gyermekkönyvnap, május utolsó vasárnapja, a Nemzetközi Gyermeknap, szeptember 20., a gyermekek világnapja, október 1–7., a Gyermekhét Szerbiában, október első hétfője, a gyermekek világnapja, és november 20., az Egyetemes Gyermeknap alatt!)



Nemzetközi férfinap (Svetski/Međunarodni dan muškaraca / International Man’s Day)


Trinidad és Tobago kezdeményezésére, az ENSZ támogatásával 1999-ben nyilvánították Nemzetközi férfinappá november 19-ét. A kezdeményezéshez számos ország - Trinidad és Tobago mellett Ausztrália, Dél-Afrika, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, India, Jamaica, Kína, Málta, Pakisztán, Szingapúr, Új-Zéland - csatlakozott, Magyarországon 2009-ben ünnepelték először.
Már a javaslattevők kifigurázták azt a nézetet, mely szerint a „Férfiember a teremtés koronája". A nap szervezői világszerte a férfi-női egyenlőséget hangsúlyozzák, nem kérdőjelezik meg a nőnap jelentőségét, létjogosultságát. A nemzetközi férfinap arra ad lehetőséget, hogy a kisebb-nagyobb közösségek a világ minden pontján elismerjék és ünnepeljék a hozzájuk tartozó férfiakat, férjeket és apákat, akik áldozatot vállalnak a munkahelyükön, helytállnak a családjukban, és odafigyelnek barátaikra.
A nap legfontosabb célja a két nem közötti egyenlőség előmozdítása, a nemek közötti kommunikáció összehangolása, a férfi példaképek kiemelése. A példaképekkel kapcsolatban nyomatékosan hangsúlyozzák, hogy nem népszerű filmcsillagokra, sportolókra gondolnak, hanem hétköznapi férfiakra, akik egészséges életmódot folytatnak, tisztességükhöz kétség sem férhet, és mindent megtesznek a családjukért.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum



Térinformatikai Világnap [Svetski dan geografske informatike / GIS (Geographic  Information System) Day]

Az amerikai ESRI kezdeményezésére minden évben rendeznek olyan térinformatikai napot, amelynek célja a térinformatika és a térképészet megismertetése a fiatalabb generációkkal. (Változó dátumú világnap.)





Nemzetközi Vécénap (Svetski dan toaleta / World Toilet Day)

November 19. a Nemzetközi Vécénap, amelynek megtartásáról az ún. Vécé Világszervezet (World Toilet Organization) 2001 novemberében Szingapúrban tartott értekezletén döntött 17 toalett-szervezet. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet: minden embernek joga van megfelelő minőségű vécére, s e téren még nem kevés a teendő.
A látszatra komolytalan téma mögött komoly gondok rejlenek. Az ENSZ becslései szerint a világon mintegy 2,6 milliárd embernek nincs semmilyen toalettje, s a világszervezet szeretné, ha a bokrokra szorulók száma 2015-re a felére csökkenne. A WC hiánya katasztrofális higiéniai következményekkel jár, és nagyban hozzájárul a fertőző betegségek terjedéséhez. Naponta mintegy hatezer gyermek hal meg a világon az elégtelen higiéniai körülményekre visszavezethető, hasmenéses megbetegedésekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése