2012. november 16., péntek

„Nem jogos a betiltás”

Az alkotmánybíróság nem tiltotta be a Naši és az 1389 csoportosulásokat

A Szerbiai Alkotmánybíróság elvetette az ügyészség indítványát az 1389 Szerb Népi Mozgalom, a Naši Szerb Népi Mozgalom és a Naši 1389 Szerb Népi Mozgalom polgári csoportosulások működésének betiltására. Indoklásában az alkotmánybíróság kifejtette, hogy a szóban forgó szervezetek programjának és tevékenységének elemezésekor nem sikerült alátámasztaniuk, hogy jogos lenne azok betiltása.
Az Ifjúsági Emberi Jogi Kezdeményezés civil szervezet felháborodását fejezte ki az alkotmánybíróság döntése kapcsán. Az alkotmánybíróság túlságosan elnéző ezekkel a szélsőséges eszméket képviselő csoportosulásokkal szemben – véli a szervezet.
– A döntés hűen tükrözi a szerbiai igazságügy hozzáállását a gyűlöletkeltő és erőszakot hirdető személyekhez, egyesületekhez. Ahelyett, hogy a szélsőségesek tevékenységét kísérelnék megakadályozni, az állam és az igazságügy folyamatosan elmulasztja szankcionálni az erőszakos incidensek elkövetőit, segítve és indokolva ezzel a szélsőséges csoportosulások folyamatos tevékenységét – olvasható a szervezet közleményében.
Az emberi jogokért síkra szálló civilek szerint a szerbiai intézményeknek és illetékes szerveknek határozottan és felelősségteljesen kell fellépniük, valamint útját kell állniuk a több éve jellemző erőszaknak és gyűlöletkeltésnek. Ebben a folyamatban szükséges lenne az 1389-hez és a Našihoz hasonló csoportosulások betiltása, véli a szervezet, kifejtve, hogy döntésével az alkotmánybíróság csak szelet adott a szélsőségesek vitorlájába.
– Szeretnénk emlékeztetni arra is, hogy az 1389 sajtófelelőse, Miša Vacić, elleni büntetőeljárás már három éve tart. Vacićot diszkrimináció terjesztésével, lőfegyver illetéktelen tartásával és a 2009-ben tervezett büszkeségnapi felvonulás szervezői, valamint lehetséges résztvevői elleni gyűlöletkeltéssel terhelik. A Naši egyik aktivistája, Stefan Petrović, néhány másik társával együtt, idén márciusban betört a Vajdasági Szociáldemokrata Liga helyiségeibe és provokálták a párt tagjait. Petrovićot korábban már elítélték, méghozzá Vajdaság zászlajának a felgyújtása miatt. A szóban forgó személy soha sem töltötte le börtönbüntetését. A nemzeti közösségek és az LGBT-társadalom ellen irányuló támadások, a 2010-es büszkeségnapi felvonuláson okozott incidens, mások tulajdonának a megrongálása, háborús bűnösök éltetése, a nagykövetségek és a rendőrség ellen irányuló támadások, valamint a nemzeti, faji, vallási és egyéb alapon történő gyűlöletkeltés véleményünk szerint elegendő ok a szóban forgó szélsőséges csoportosulások betiltására – áll a civil szervezet közleményében. (Beta)
Magyar Szó, 2012. november 16., 4. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése