2012. november 14., szerda

November 14.

Diabetesz Világnap / Cukorbetegek világnapja (Svetski dan šećerne bolesti (dijabetesa) / World Diabetes Day)


A Diabetesz Világnapot a WHO szervezésében tartják, Frederick Banting (1891–1941), az inzulin feltalálójának a születésnapja alkalmából kerül sor. A világon először 1991. június 27-én rendezték meg, november 14-én először 2007-ben.
A diabetesz, elsősorban a 2-es típusú cukorbaj, olyan idült cardiovasculáris kóros állapot, melyhez hyperglycaemia csatlakozik. Évtizedekkel ezelőtt a cukorbetegek életét elsősorban a heveny szövődmények veszélyeztették, ma – elsősorban a 2-es típusú diabéteszeseket – az idült kis- és nagy érszövődmények. Újabb adatok szerint a diabetesz mint infarctogén kockázati tényező ma nagyobb mértékű veszélyeztetettséget jelent, mint a dohányzás. Magyarországon a lakosság 5–10 %-a érintett valamilyen mértékben. (Lásd még június 27-ét, a cukorbetegség elleni küzdelem világnapját!)




November harmadik szerdája
A Krónikus Obstruktív Tüdőbetegség Világnapja (World Chronic Obstructive Pulmonary Disease Day)

Ez a nap a hörgősorvadással járó krónikus obstruktív tüdőbetegség (az angol elnevezés kezdőbetűiből: COPD) világnapja, amelynek célja, hogy az egyre növekvő népegészségügyi problémára felhívja a figyelmet. Az első világnapot 2002-ben szervezte a GOLD nemzetközi szakorvosi csoport a WHO-val és az amerikai szív és tüdőintézettel karöltve. A COPD tulajdonképpen két tünetcsoport az idült hörghurut – bronchitis – és a tüdőtágulás egyidejű megnyilvánulásával járó, gyulladásos kórfolyamat, amely akadályozza a normális légzést. Elsősorban a dohányzókat sújtja, de érinti azokat is, akik munkájuk során szívnak be toxikus oldószereket és port. A COPD gyógyíthatatlan, ugyanakkor az asztma terápiájában ismert valamennyi szer alkalmazható a tünetek enyhítésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése