2012. december 16., vasárnap

December 16.


A magyar kórusok napja (Dan mađarskih horova / Day of the Hungarian Choirs)


A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) és a Magyar Zenei Kamara védnökségével 1991 óta rendezik meg, annak emlékére, hogy 1882-ben ezen a napon született Kodály Zoltán.
A zeneszerzõi és kultúrpolitikai tevékenység Kodály számára egész életében egyet jelentett. Tudatosan vállalt missziót teljesített, amikor a magyar népdal legősibb rétegeit feltárva, egy életre szóló inspirációt merített ebből a dallamkincsből, amikor ennek tudományos rendszerezésével kijelölte a magyar zene helyét az európai kultúrában, amikor egy nemzedék számára utat mutatott a klasszikus zeneszerzési elvek korszerű alkalmazására, és végül, amikor minden közéleti súlyát latba vetve, egy életen át, fáradhatatlanul harcolt az ifjúság zenei neveléséért. Ma már világszerte, mint „Kodály-módszert” ismerik és próbálják követni azt a puszta elgondolást, hogy minden iskolás gyermek tanuljon énekelni és az énektanulás keretein belül hangjegyeket olvasni. 

A képen: Kodály Zoltán (Kecskemét, 1882. december 16.–Budapest, 1967. március 6.) zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató, az MTA tagja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése