2012. december 2., vasárnap

December 2.

A rabszolgaság felszámolásának világnapja (nemzetközi napja) (Međunarodni dan ukidanja ropstva / International Day for the Abolition of Slavery)


Arra emlékeztet ez a nap, hogy az ENSZ 1949. december 2-án fogadta el az emberkereskedelmet és a személyek kizsákmányolását tiltó [317(IV) számú] megállapodást. 2004. január 28-án életbe lépett a szervezett nemzetközi bűnözésről szóló ENSZ-egyezménynek az a kiegészítő jegyzőkönyve, amely az emberekkel, különösen a nőkkel és a gyermekekkel való kereskedelem elleni harc összehangolását írja elő.
Ennek szövegét az ENSZ-közgyűlés már 2000 novemberében elfogadta, majd mintegy félszáz ország ratifikálta. Az egyezmény nemzetközi együttműködést ír elő arra, hogy „megelőzzék, megszüntessék és megbüntessék" a személyekkel, különösen a nőkkel és gyermekkel való kereskedelmet, amelynek következtében évente három-négy millió ember válik prostitúció áldozatává vagy kényszerül rabszolgamunkára.
A modern kori rabszolgaság egyáltalán nem ritka egyes afrikai országokban (Szudán, Niger, Mauritánia), Délkelet-Ázsiában és Brazíliában, de még az Egyesült Államokban is létezik, és a szexuális rabszolgaság Kelet- és Közép-Európában is virágzik. Becslések szerint a világon több mint 12 millió (más adatok szerint mintegy 27 millió) ember van rabszolgasorban, vagyis munkájáért nem kap fizetést, elzártan tartják és erőszakkal ellenőrzik mindennapjait.
A 2007. december 12-én aláírt európai alapjogi charta is rögzíti a rabszolgaság és kényszermunka, valamint az emberkereskedelem tilalmát. 
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum
(Lásd még március 25., A rabszolgaság és a tengerentúli rabszolga-kereskedelem áldozatainak emléknapja, és augusztus 23., A rabszolga-kereskedelem eltörlésére és megszüntetésére emlékezés nemzetközi napja alatt!) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése