2012. december 5., szerda

December 5.

Az önkéntesek világnapja / A gazdasági és szociális fejlődés önkénteseinek világnapja/nemzetközi napja (Međunarodni dan volontera/dobrovoljaca ekonomskog i socijalnog razvoja / International Volunteer Day for Economics and Social Development)


Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatba az önkéntesek nemzetközi napjának megtartását, majd a világszervezet 2002. november 26-án újabb közgyűlési határozattal szólította fel a kormányokat, hogy támogassák az önkéntességet, a gazdasági és társadalmi fellendülés stratégiai eszközét.
Az önkéntes tevékenység a társadalmi beilleszkedés és integráció egyik eszköze. A bizalom és szolidaritás kialakításával, illetve a társadalmi tőke megteremtésével erősíti a társadalom tagjait egymáshoz fűző kötelékeket.
Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet a közjó érdekében szabad akaratból anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek. A tevékenység megvalósulhat nonprofit, civil szervezet vagy állami intézmény, ritkább esetben nyereségérdekelt szervezetek (cégek, vállalkozások) keretein belül.
Magyarországon az Önkéntes Központ Alapítvány 2002-ben alakult meg, feladata: a magyarországi önkéntesek és az őket foglalkoztató szervezetek munkájának támogatása információval, tanácsadással és képzéssel. A 2005. évi LXXXVIII. törvény a Közérdekű önkéntes tevékenységről (Köt) megkerülhetetlen kérdéssé tette az önkéntességet, és jogállást adott a tevékenység résztvevőinek.

Az önkéntes szervezetek száma két év alatt 2500-ról 4500-ra nőtt. Az adatok szerint Magyarországon a 14 év feletti lakosság körében 1 millió ember vesz részt rendszeres önkéntes munkában, és megközelítőleg a felük civil szervezet keretében végzi ezt a tevékenységet. Az alapítvány és a KSH felmérései szerint azonban az eseti önkéntesség jóval több embert érint.
A 2011-ben elfogadott köznevelési törvény értelmében – a 2016-os érettségi időszaktól kezdve – minden érettségizőnek teljesítenie kell majd 50 óra közösségi szolgálatot.
A világon egymilliárd, Európában pedig 115 millió 900 ezer felnőtt dolgozik önkéntesként. Egy 2008. évi kutatás eredményei szerint az önkéntesek boldogabbak, tovább élnek, és jobb testi állapotban vannak nem önkéntes társaiknál, és e tevékenység az idősebb korosztályok aktivitására is kedvező hatással van.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése