2013. január 16., szerda

Nagybecskereki jogvédő: Szankcionálni kell a kisebbségek elleni támadásokat!





          Másfél év elteltével sem találták meg a kisebbségiek elleni néhány súlyos támadás elkövetőjét, emlékeztetett tegnap Traian Pancarichan, Nagybecskerek polgári jogvédő-helyettese, hangsúlyozva, hogy ezek az esetek a kisebbségiek biztonságának és testi épségének legsúlyosabb megnyilvánulásai voltak. A jogvédő közleményét továbbította a nagybecskereki Civil Társadalom Fejlesztési Központ (CRCD) is.

Ki dobta a fenyegető levelet a református egyház postaládájába? (Fotó: Kecskés István)

           A jogvédő emlékeztet arra, hogy 2011 márciusában Dobrila Nikolićnak, a roma kérdések nagybecskereki koordinátorának házán a „Halál a cigány politikusokra” falfirka jelent meg, júliusban pedig Tomislav Meržan házára írták a „Halál a cigányokra” grafitit. Tavalyelőtt augusztusban Kiss Nándor nagybecskereki református lelkész magyarokat fenyegető levelet talált az egyházközség postaládájában. Egy összehajtott füzetlap mindkét oldalára, nyomtatott betűkkel, nyelvi hibáktól hemzsegő szerb nyelven (szerb és magyar betűket keverve) írta az illető a szövegét, amelynek tartalma egyértelműen a magyarok ellen szól: „Megölünk benneteket magyarok” „Szökjetek Magyarországra, még van rá időtök”.
          2011 decemberében a Nagybecskerek közelében levő Jankahídon lőfegyverből ismeretlen személy (vagy személyek) kilenc golyót lőtt Viorel Besu tanácselnök házára, aki egyben a Vajdasági Románok Szövetségének elnöke is. Szerencsére senki sem sérült meg. A felsorolt atrocitások egyikének sem találták meg az elkövetőjét.
          Tekintettel arra, hogy 2011-ben és 2012-ben más kisebbség-elleni atrocitások is voltak, amelyek elkövetőit leleplezték, a jogvédő azt várja, hogy az illetékesek megtesznek mindent annak érdekében, hogy a felsorolt esetekre is fény derüljön, és hogy az elkövetőket felelősségre vonják. Tavaly az egyik legkirívóbb kisebbségiek-elleni megnyilvánulás március harmadikán történt Nagybecskereken, amikor egy gyorsétkezdében szerb fiatalok megvertek két magyar egyetemistát, csak azért, mert magyarul beszélgettek. Az eset után nemzeti, faji és vallási gyűlöletszítás gyanújával a rendőrség letartóztatta Bojan S. (23) és Marko S. (22) nagybecskereki lakosokat, és bűnvádi feljelentést tettek ellenük. A jogvédő arra figyelmeztetett, hogy nem szabad könnyelműen kezelni az ilyen történéseket egy többnemzetiségű környezetben, amely sokáig az egymás megbecsüléséről és a toleranciáról volt felismerhető.
          A jogvédő közleményében hangsúlyozza, hogy az erőszakoskodók és a gyűlöletszítók megbüntetése törvényes kötelesség és ebben nem tehető semmilyen kompromisszum, az államnak világos állást kell foglalnia arról, hogy a gyűlöletbeszéd, az erőszakkal való fenyegetés és az erőszak nem tolerálható.

Magyar Szó, 2013. január 16., 5. o.




A nagybecskereki ombudsman közleménye

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА
ГРАД ЗРЕЊАНИН
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
Број: ОМБ  1/13
Дана: 15. 01. 2013.
Зрењанин


                                              С  А  О  П  Ш  Т  Е  Њ  Е

Обавештавамо јавност да ни после више од једне године нису откривени починиоци неких од најтежих облика угрожавања безбедности и физичког интегритета припадника националних мањина на територији града Зрењанина.

Подсећамо да је током марта 2011. године на кући координаторке за ромска питања Добриле Николић исписана порука «Смрт Циганима политичарима», крајем јула 2011. године на кући Томислава Мержана у Зрењанину је исписана порука «Смрт Циганима», током августа 2011. године у поштанско сандуче Реформатске цркве у Зрењанину убачене су претеће поруке и то претње смрћу и протеривањем које су упућене припадницима мађарске националне мањине, док је крајем децембра 2011. године извршен напад ватреним оружјем на кућу председника Алијансе војвођанских Румуна Виорела Бесуа у насељеном месту Јанков Мост, када само пуким случајем није настрадао нико од укућана.

У свим овим случајевима починиоци наведених кривичних дела нису откривени.

С обзиром да је током 2011. и 2012. године било и других напада на припаднике националних мањина чији су починиоци откривени, очекујемо да институције државе предузму додатне мере у циљу откривања починилаца горе наведених кривичних дела и њиховог привођења правди.

Напомињемо да  правно санкционисање насилника и лица која се користе говором мржње је законска обавеза и ту не сме бити никаквог компромиса, а држава мора да заузме јасан став да говор мржње, претња насиљем, као и само насиље, неће бити толерисани.

              ЗАМЕНИК
ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА
       Трајан Панкарићан
       zrcentar@yahoo.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése