2013. január 26., szombat

Az újvidéki SNS válasza a magyar pártok és szervezetek levelére



"A cirill írásmóddal védjük Szerbia alkotmányát"

A Szerb Haladó Párt (SNS) újvidéki városi bizottsága válaszolt a magyar pártok és szervezetek minapi nyílt levelére, amelyben azok azt kérték, Miloš Vučević polgármester kérjen elnézést a kisebbségi jogok megsértése miatt.
"A városi autóbuszok iránykijelzőjén a latin betűsről cirill betűs írásmódra való váltással a városi hatalom voltaképpen az alkotmányt, Szerbia törvényeit és Újvidék város alapszabályát védi", áll a közleményben.
Az, hogy az autóbuszokon korábban latin betűs írásmóddal írták ki a járatok irányát, a SNS szerint nem állt a törvényekkel összhangban.
"A nyelv és az írásmód közötti szándékos különbségtétel miatt Újvidéken már napok óta folyik a hajsza a cirill betűs írásmód és a városi hatóságok ellen, amelyet egyes pártok és szervezetek vezetnek piszlicsáré párt- és magánérdekek miatt", áll a SNS városi bizottságának közleményében.
A SNS kiemeli, a nyílt levél egyik aláírója az a Magyar Remény Mozgalom, amely Vajdaság Köztársaság megalakításáért száll síkra, s ugyanez a párt "önkéntes csapatokat" akart szervezni Vajdaság azon községeiben, ahol a magyarok vannak többségben, ezen kívül nyíltan támogatják a szélsőséges Hatvannégy Vármegye Mozgalmat is.
Négy magyar párt és hét civil szervezet a minap nyílt levélben követelte Miloš Vučević újvidéki polgármestertől, hogy kérjen elnézést és tartsa tiszteletben a kisebbségek hivatalos nyelvhasználatra vonatkozó jogát, valamint hogy az ügyészség kezdeményezzen eljárást azok ellen, akik megsértették ezt a jogot.

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/14800/Az-ujvideki-SNS-valasza-a-magyar-partok-es-szervezetek-levelere.html, 2013. január 26. [16:31]
 
A nyílt levél teljes szövege itt olvasható:  
http://bozokiantal.blogspot.com/2013/01/milos-vucevicnak-ujvidek_24.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése