2013. január 30., szerda

CRCD: Odafigyelni a temerini incidensekre


A civil szervezet szerint a hétvégi történéseket a koszovói problémára nemrégiben kidolgozott megoldás fényében kell vizsgálni
Különös figyelmet kellene fordítani a temerini incidensekre a nagybecskereki Civil Társadalomfejlesztési Alap (CRCD) civil szervezet szerint, ugyanis több éve jelen lévő problémáról van szó. Közleményük szerint a hétvégi történéseknek különleges jelentőségük van, ugyanis azokat a koszovói problémára nemrégiben kidolgozott megoldás fényében kell vizsgálni.
„A szerb községek közösségének kialakítására vonatkozó törekvés Koszovó területén radikalizálhatja a vajdasági magyarok területi autonómiaköveteléseit is. Temerinben, amely a viszonylag homogén magyar lakossággal rendelkező bácskai régió határán található, mindössze 20 kilométerre a legharcosabb szerb neonáci szervezetektől, amelyek Újvidéken és Veterniken találhatóak, a koszovói státus problémájának itteni leképezése beláthatatlan következményekkel járhat” áll közleményükben.
A CRCD szerint a „több éve tartó etnikai összetűzések” nem szűnnek Temerinben, a tartományi szervek, a független testületek és a belügyi szervek erőfeszítései ellenére sem.
Mint írják, ezzel a temerini etnikai erőszak több éve tartó spirálja folytatódik. „2011 augusztusában Járekben, Temerin község területén a később betiltott szerb fasiszta szervezetek vitafórumot tartottak, amelyen 500 fiatal vett részt. Ők az összejövetelt követően éjjeli menetelést szerveztek Temerin magyarlakta részeiben” – áll a közleményben.
Szerintük naprakészen követni kell a koszovói rendezés további lecsapódását a vajdasági etnikai viszonyokra, mint írják, a temerini eset egy igen megbízható teszt e téren.
Magyar Szó online
2013. január 29., 17:07 >> 2013. január 29., 22:54
http://www.magyarszo.com/hu/1865/kozelet_politika/91335/CRCD-Odafigyelni-a-temerini-incidensekre.htm és http://www.vajma.info/cikk/tukor/5422/Etnikai-valsagspiral.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése