2013. július 2., kedd

Július 2.Ottó napja.
A német Otto névből származik. Ez az Ot-kezdetű, germán eredetű nevek önálló becézője. Jelentése birtok, vagyon.

1994 – A sportújságírók napja.
1271 – Pozsonyban békét kötött V. István és II. Ottokár cseh király.
1566 – Salon-de-Provence-ban 62 éves korában meghalt Nostradamus (eredeti nevén: Michel de Nostredame) francia orvos és asztrológus jövendőmondó.
1936 – Megszületett Hofi (eredeti nevén: Hoffmann) Géza humorista (Hofélia, Élelem bére).
1953 – Nagy Imrét nevezték ki a minisztertanács elnökévé, aki ezt a tisztséget először 1955. 04. 14-ig töltötte be.
1958 – Nyíregyházán megszületett Friderikusz Sándor újságíró, Pulitzer díjas író, showman.
1961 – Ernest Miller Hemingway Nobel-díjas amerikai író 61 éves korában öngyilkos lett (Akiért a harang szól, Az öreg halász és a tenger).
2004 – Meghalt Marlon Brando Oscar-díjas, Golden Globe díjas amerikai színész. Ismertebb filmjei: A Keresztapa – Oscar-díj (1973) – Legjobb férfi főszereplő; Lázadás a Bounty-n; Rakparton – Oscar-díj (1955) – Legjobb férfi főszereplő; Golden Globe díj (1955) – Legjobb színész; Julius Caesar; A vágy villamosa; Superman; Apokalipszis most I-II.; Don Juan deMarco; Dr. Moreau szigete.


Július 2. – A sportújságírók napja

A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) 1994 szeptemberében Párizsban tartott ülésén - magyar javaslatra - döntött a sportújságírók napjának megrendezéséről annak emlékére, hogy az AIPS 1924. július 2-án alakult meg. Akkor 18 nemzet képviseltette magát, jelenleg mintegy 130 nemzet tagja a szervezetnek, amely fő céljának a sportújságírás általános fejlesztését tekinti, függetlenül a politikai, vallási és ideológiai meggyőződéstől. A szövetségnek 8500 tagja van szerte a világon, a tagság több mint fele európai. Magyarországon a világnap alkalmával elismerésben részesíti a szakma legjobbjait a Magyar Sportújságírók Szövetsége. Egyebek mellett életműdíjat adnak át, és kihirdetik a Nívódíj-pályázat eredményét. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése