2013. július 12., péntek

Súlyos helyzetben a Vajdasági RTV


ÚJVIDÉK –  Szinte kilátástalan anyagi helyzetbe került a Vajdasági Rádió és Televízió. Sürgős állami segítség nélkül a továbbiakban nem tudja betölteni fontos tájékoztatási és kulturális szerepét – figyelmezteti közleményében a nyilvánosságot, valamint a szerbiai és a tartományi kormányt a Ház igazgatóbizottsága.
Az előfizetés megszüntetésére vonatkozó, kormánykörökből eredő bejelentések miatt napról napra kisebb az intézmény bevétele: az egy évvel ezelőtti 57 százalékhoz képest a megfizettetés júniusban már csak 38 és fél százalékos volt, így szigorú takarékossággal sem lehet fenntartani a közszolgálati médium működését.
Hosszabb ideje késik az 1400 alkalmazott bérének kifizetése. Félő, hogy megélhetés nélkül maradnak azok, akik a 10 nyelvű műsort készítik, amivel fontos szerepet töltenek be az alkotmány által szavatolt nemzeti kisebbségi jogok védelmében. A Vajdasági RTV nem tudja törleszteni a kommunális közvállalatok, a villanygazdaság és a beszerzők iránti adósságait sem.
A helyzet drámai, mert a tartományi közszolgálati médium nem számíthat pénzre az országos költségvetésből, miközben a büdzsé módosításával a Szerbiai RTV-nek 2 milliárd 400 millió dinárt hagytak jóvá. Logikus lenne, hogy a pénz egynegyedét a Vajdasági RTV kapja. Felfoghatatlan, hogy a köztársasági kormány a sorsára hagyja a tartományi RTV-t, noha a törvény szerint köteles gondoskodni zavartalan finanszírozásáról. Követeljük a szerbiai kormánytól, hogy az új törvényes megoldásokig segítse mindkét médiaház működését – olvasható egyebek között a Vajdasági RTV igazgatóbizottságának közleményében.

Pajtić: Veszélyben a kisebbségi jogok
Bojan Pajtić, a vajdasági kormány elnöke tegnap kijelentette, veszélybe kerültek a tartományban élő nemzeti kisebbségek jogai, mert a köztársasági költségvetés nem különített el eszközöket a Vajdasági Rádió és Televízió részére, kizárólag a Szerbiai RTV megsegítésére irányoztak elő pénzt.
A Michael Davenport belgrádi brit nagykövettel folytatott beszélgetés során Pajtić kifejtette, a VRT, amely tíz nyelven sugároz műsort, egyenlőtlen helyzetbe került az SZRT-vel szemben, és ezzel veszélybe sodródott a műsorkészítés, a dolgozók egzisztenciája, valamint a kisebbség soraiba tartozó vajdasági polgárok azon joga, hogy anyanyelvükön tájékozódhassanak.
2013. július 11. | 10:43 | Forrás: RTV
http://www.rtv.rs/hu/vajdas%C3%A1g/s%C3%BAlyos-helyzetben-a-vajdas%C3%A1gi-rtv_406640.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése