2013. július 27., szombat

Július 27.



Olga napja.
Germán, orosz eredetű név, a Helga orosz formájából származik, jelentése egészséges, boldog.
1657 – Pozsonyban magyar királlyá koronázták I. Lipótot, akinek uralkodása idején szabadult fel az ország a másfélszáz éves török hódoltság alól.
1663 – Elfogadta az angol parlament a második hajózási törvényt, amely kimondta, hogy csak angol hajók szállíthatnak és csak angol árut a gyarmatokra.
1768 – Megszületett Charlotte Corday, aki megölte a francia forradalom egyik vezetőjét, Marat-t.
1824 – Megszületett ifj. Alexandre Dumas francia regényíró (A kaméliás hölgy, Traviata).
1848 – Megszületett Eötvös Loránd, világhírű magyar fizikus, geofizikus, a torziós inga feltalálója.
1866 – Cyrus Field irányításával lefektették az atlanti kábelt. Ez volt az első vízalatti távírókábel Észak-Amerika és Európa között.
1877 – Megszületett Dohnányi Ernő, zongoraművész, zeneszerző, karmester, zongorapedagógus.
1908 – Megszületett Schaár Erzsébet Munkácsy-díjas szobrász, érdemes művész.
1916 – Megszületett Elizabeth Hardwick amerikai szerző, kritikus, az első nő, aki átvehette a „Nathan Drama Criticism”-díjat 1967-ben.
2001 – Los Angelesben meghalt Jack Lemmon Oscar-díjas amerikai színész (Van, aki forrón szereti, Irma, te édes, Furcsa pár, A szomszéd nője mindig zöldebb).




Július 27. – A balatoni halak napja
2004-től július utolsó szombatján tartják meg, ezzel is elősegítve a Balaton természeti értékeinek védelmével kapcsolatos szemléletváltást. "Ha a Balaton halaival baj van, akkor a tóval is baj van, sőt, akkor az ott élők megélhetésével is baj lesz" - mondta az első alkalommal megünnepelt balatoni halnapon Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter (jelenleg a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója).
Egyúttal célul tűzték ki a tó őshonos halállományának és természetes állapotának helyreállítását. Ezzel összhangban a Balatonon az elmúlt években új halászati szemlélet alakult ki, 2009 óta a halászat elsődleges célja nem a haltermelés, az áruhal kifogása, hanem a tó jelenlegi ökológiai állapotának fenntartása, az idegen halfajok - például a busa - szelekciója, a horgászat állománytorzító hatásának csökkentése, azaz okszerű gazdálkodás a halállománnyal.
A balatoni halgazdálkodás teljes mértékben igyekszik eleget tenni a nyilvánosság és az átláthatóság feltételeinek.
Idén az időjárás, a tó magas vízállása is kedvezett a halaknak, mert a tavaszi halpusztulás csak feleakkora mértékű volt, mint az elmúlt évben. Áprilisban már harmadik szezonját kezdte Gyenesdiáson az üdülőrégió és a Balaton első hal- és termelői piaca, ahol jégtálcán, akváriumban és elkészítve is lehet balatoni halat venni. A balatoni hal ugyanis nem tömegcikk, amelyet a szupermarketek polcain több száz tonnányi mennyiségben árulnak. A Közép-Európa legnagyobb tavából fogott keszegfélék, süllő, ponty, csuka, harcsa, balin, garda, angolna különleges csemegének számítanak. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése