2014. április 17., csütörtök

Április 17.



Rudolf napja.
Germán eredetű német névből származik, jelentése dicsőség, hírnév, farkas.
1330 – Zách Felicián sikertelen merényletet kísérelt meg a visegrádi királyi palotában éppen ebédelő I. Károly Róbert magyar király és családja ellen.
1711 – Bécsben 32 éves korában himlőben meghalt I. József magyar király, egyidejűleg német-római császár és cseh király (1705-1711), akinek uralkodása alatt 1707-ben, a Rákóczi-szabadságharc idején, az ónodi országgyűlés kimondta a Habsburg-ház trónfosztását.
1790 – Meghalt Benjamin Franklin, a villámhárító és a bifokális szemüveg feltalálója, egyike a Függetlenségi Nyilatkozat aláíróinak.
1837 – Megszületett Hartfordban John Pierpont Morgan, Amerika mindeddig leggazdagabb bankára.
1874 – Ferenc József osztrák császár és magyar király szentesítette az egységes mértékrendszerről (méter, kilogramm, liter) szóló törvénycikket, amelyet 1876. 01. 01-jével vezettek be.
1894 – Kalinovka-ban megszületett Nyikita Szergejevics Hruscsov szovjet-orosz politikus, párt és állami vezető.
1918 – Megszületett William Holden Oscar-díjas filmszínész. Ismertebb filmjei: Pokoli torony; Híd a Kwai folyón; Menekülés Fort Bravoból; A 17-es fogolytábor (Oscar-díj legjobb férfi főszereplő 1954).
1937 – Megszületett Daffy Duck (Dodó kacsa) rajzfilmszereplő.
1945 – Budapesten megszületett Konrád Ferenc olimpiai bajnok vízilabdázó, edző és fogorvos.
1959 – Sheffield-ben (Anglia) megszületett Sean Bean színész (Férfias játékok, Goldeneye – Aranyszem, Ronin, A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége).


1999. április 17., szombat
* Az utóbbi hetek éjszakáihoz képest szokatlan nyugalom volt Vajdaságban és Belgrád tágabb térségében. A NATO harci repülői újra bombázták Prištinát és támadták a valjevói Krušik, valamint az užicei Ponikve repülőteret.
* A jugoszláv kormány elutasította az ENSZ főtitkárának a kosovói válság rendezésére tett javaslatát, amelyben Kofi Annan indítványozta, hogy nemzetközi erőt is vonjanak be a visszatérő kosovói albán menekültek biztonságának a szavatolására.
* Románia nem engedi át légterén a Jugoszláviába segélyszállítmányokat vivő orosz repülőgépeket – jelentette be Bukarestben Victor Babiuc román védelmi miniszter.
* Nyolcvanezer tonna gabona érkezett Vlagyivosztokba az Egyesült Államok által Oroszországnak nyújtott élelmiszersegély keretében.
* Az indiai parlament alsóházában (Lok Szabha) rendezett bizalmi szavazáson megbukott Atal Behari Vadzspaji 13 hónapja működő kormánya.
* Indonéz-barát milicisták gyújtogatta és gyilkoltak  Diliben, az indonéz fennhatóság alatt álló Kelt-Timor fővárosában. Legalább harmincan életüket vesztették, több tízen korházba kerültek.
* A márka feketepiaci árfolyama 10,50 – 12,00 dinár.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése