2014. április 3., csütörtök

Április 3.



Buda napja.
Régi magyar személynév. Keresztnévként a XIX. században újították fel. Eredete vitás. Ezen a napon:
1829 – James Carrington szabadalmaztatta a kávédarálót.
1941 – Budapesten 61 éves korában főbe lőtte magát gróf Teleki Pál miniszterelnök és földrajztudós, mert felelősnek érezte magát azért, amiért nem tudta megakadályozni Magyarország részvételét a Jugoszlávia elleni támadásban.
1968 – Bemutatták Stanley Kubrick 2001 – Űrodüsszeia című filmjét.


1999. április 3., szombat
* Valamivel nyolc óra előtt NATO-támadás célpontja volt az Újvidék és a Kamenica közötti függőhíd. A hidat két találata érte és a robbanások következtében a közepe a Dunába zuhant. Találat érte a palánkai hidat is. Belgrádban rakétatalálat érte a szövetségi és a köztársaság belügyminisztérium épületét.
* A bonni kormány hozzájárult ahhoz, hogy a NATO német területen működő amerikai támaszpontról is bevetéseket hajtson végre Jugoszláviában – közölte Rudolf Scharping német védelmi miniszter.
* Szergej Baburin, az orosz állami duma alelnöke Újvidéken reményét fejezte ki, hogy vége szakad a NATO támadásainak a JSZK ellen, ha a Jugoszláv Katonaság korszerű orosz fegyvereket kap. 
* A SFOR robbantással használhatatlanná tette  a Szerbiát és Crna Gorát összekötő egyik vasútvonal mintegy kilenc kilóméteres szakaszát.
* A kosovói albán menekülttömegre és az ország biztonságának veszélyeztetettségére hivatkozva Macedónia elrendelte fegyveres erőinek részleges mozgósítását.
* A belgrádi vasútállomás tájékoztatási szolgálata szerint többé egyetlen külföldi vonat sem kel át a határon.
* Szerbia-szerte megkezdték a benzinjegyek kiosztását.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése