2014. április 2., szerda

Április 2.



Áron napja.
Bibliai név, talán héber eredetű, a jelentése: ihletett, tisztánlátó, vagy: a bátorság hegye.
1725 – Megszületett Giovanni Casanova.
1792 – Az Egyesült Államokban egységes fizetőeszközként bevezették a dollárt.
1805 – Megszületett Hans Christian Andersen dán meseíró, költő, regényíró.
1872 – 80 éves korában meghalt Samuel Finley Breese Morse amerikai festő és feltaláló, aki az elektromágneses távíró megszerkesztésével új korszakot nyitott a hírközlés technikájában.
1941 – Megszületett Budapesten Körtvélyessy Zsolt magyar színész.
1952 – Meghalt Molnár Ferenc író, drámaíró, újságíró.
2005 – Meghalt Karol Jozef Wojtyla, II. János Pál pápa.


1999. április 2., péntek
* A pápa nemleges választ kapott békéltető levelének mindhárom címzettjétől: Clinton amerikai elnöktől, Solana NATO-főtitkártól és Milošević jugoszláv elnöktől.
* Slobodan Milošević  jugoszláv elnök orosz segítséget kért (nyugati értelmezésben katonai jellegűt) a NATO-csapásokkal szembeni jugoszláv védekezéshez az orosz és fehérorosz közös parlamenti küldöttséggel való találkozása alkalmával.
* A városokban Jugoszlávia szerte légiriadót jeleztek. Rakéták csak Szerbia déli rész ellen irányultak. A vranjei kaszárnya súlyosan megrongálódott. Találatok érték az uroševaci kaszárnyát is. nagy rombolást idéztek elő a bombák Novo Brdo környékén és az Orahovachoz tartozó Nagavac faluban, ahol a támadás során hat civil megsérült.
* Az orosz vezérkar szerint a NATO komolyan fontolgatja a Jugoszlávia elleni szárazföldi támadást.
* Az orosz fekete-tengeri flotta Liman nevű felderítő hajója kihajózott Szevasztopolból, s a Boszporuszon át a jugoszláviai konfliktus térségébe indult.
* Rexhep Meidani albán elnök a Libération francia lapnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy Albánia kész arra, hogy megnyissa területét a NATO csapatai előtt.
* Sonja Licht, a  jugoszláviai Nyitott Társadalom alapítvány elnöke kérte a NATO tagállamainak vezetőit, hogy a béke, a demokrácia, a pluralizmus és a nyitottság nevében hagyjanak fel Jugoszlávia „ostoba és vad” bombázásával.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése