2017. január 25., szerda

A délvidéki templomok összedőlnek, de a haladó-VMSZ-es tartományi kormány görögországi kolostorokra költ milliókat

A Vajdasági Parlament tartományi kormányfője, Igor Mirović hétfőn hivatalában fogadta Milivoj Ranđićot, a Hilandar kolostor alapítványának igazgatóját, akinek átnyújtotta a határozatot, amely elrendeli, hogy a tartományi költségvetés 7 millió dinárt csoportosítson át a délvidéki adófizetők pénzéből a görögországi szerb kolostor felújítására.
A kolostort az 1166 és 1196 között uralkodó Nemanja István hozta létre, aki egyben a Nemanjić-dinasztia és Szerbia alapítója is. Ő III. Béla magyar királlyal szövetségben tudta levetnie magáról a bizánci vazallusi címet és független államot teremteni.
A görögországi Athosz-hegyi Köztársaságban található a Hilandar kolostor,amely évszázadokon át a szerb irodalom és a nemzeti egyház központja volt. Ma a köztársaság az ortodox vallás egyik fő központja, ahol 20 kolostorban élnek ortodox szerzetesek a legősibb bizánci hagyományokat őrizve.
 
hilindar-bacsordas-modos
Hilindar (b) - Módos, Bácsordas (j)
 
Újvidék nagyjából 850 kilométernyi távolságra helyezkedik el az ősi ortodox Hilandar kolostortól. Ennél valamivel közelebb, a tartományi székvárostól 87 kilométerre fekszik a temes-parti Módos nagyközség, amelynek az egykor csodálatos neogótikus Nagyboldogasszony-temploma ma válságos állapotban van. Bár hivatalosan műemlék védelmet élvez az épület, azonban jelenleg közvetlen élet veszély fenyegeti azt, aki a felszentelt épületbe belép, így sorsa a jelen állapotok szerint a lassú és teljes pusztulással azonos. De nem ez az egyetlen siralmas körülmények között álló délvidéki templom, ahogy arról beszámoltunk a nagybecskereki püspökség szenátusa korábban Isten több háza ellen is bontást rendelt el, amelyet végül csak a Magyar Patrióták Közösségének hathatós közbenjárása akadályozott meg. De nem csak a Bánságban nagy a baj, a dél- és nyugat-bácskai szórványban sem fényesebb a helyzet. Elég csak, ha a korábban a portálunkon is bemutatott bácsordasi templomról szóló írásunkat felütik és láthatják, hogy az összedőlés előtt álló kegyhelyeink nem csak romos állapotban vannak, de azokat sok esetben meggyalázzák, nyilvános WC-ként vagy szemétlerakóként használják. Vagy megemlíthetnénk akár Szabadka szecessziós zsinagógáját is, amely a világon is az egyik legnagyobb izraelita templom, amely a Hilandar kolostorral ellentétben csak a magyar kormány félmilliárd forintos támogatásának köszönhetően újulhatott meg. 
 
Ennek ellenére a Tartományi Kormány, (melynek parlamentjének elnöke a VMSZ vezetője Pásztor István) mégis úgy ítéli meg, hogy a helyi kritikus állapotban lévő romtemplomok helyreállítása helyett a délvidéki emberek pénzét félszáz görögországi szerb remeteszerzetesnek és a kolostoruknak szánja.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése