2017. január 18., szerda

Magyar milliárdosok a Délvidéken

Tudja, ki az „mindenes” Csákány, hallott már az „kábeltévés” Zsemberiről, a „bringás” Brindzáról? Most megismerheti őket.
 
Jó politikai kapcsolatok nélkül a szomszédban sem terem gyorsan a gazdasági siker. A bukaresti, a pozsonyi, vagy akár a kijevi parlament környéke a határon túli magyar milliárdosok legbiztosabb lelőhelye. A HVG hetilap négy szomszédos országban térképezte fel, hogy kiből lesz a magyar milliárdos, mi kell az induláshoz és mi kell a csúcson maradáshoz. Sorozatunk utolsó két állomása a Délvidék és Kárpátalja.

Vajdaság - rejtőzködő gazdagok
Mint a tüzet, úgy kerüli a nyilvánosságot a leggazdagabbnak tartott vajdasági magyar üzletember, a szabadkai Csákány Lajos. A nagy titkolózás miatt az üzletember vagyonának nagyságát a kívülállók még csak felbecsülni sem tudják, az viszont biztos, hogy Csákány neve nem szerepel a száz leggazdagabb szerbiai üzletember listáján. Az igazán gazdag magyarok hiánya nem a véletlen műve: helyi források szerint a szerb politikai és üzleti elit nem engedi meg, hogy a kisebbségekhez tartozók bekerüljenek a legjövedelmezőbb üzletágakba, például az olajkereskedelembe, illetve a mezőgazdasági áruk nagykereskedelmébe.

Csákány Lajos
Az üzletember birodalmához egyebek mellett a szabadkai Boss étterem és pizzéria tartozik, de jelentős szeletet hasított ki a szerbiai sportszer- ruha- és cipőforgalmazásból, s kiterjedt ingatlan érdekeltségei is vannak. Folyamatosan jó kapcsolatokat ápolt a vajdasági magyar pártok vezetőivel, korábban Kasza Józseffel, a tavaly meghalt volt szabadkai polgármesterrel, most pedig a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) hivatalban lévő vezetőivel. Ennek is köszönhető, hogy 2015-ben neve felkerült arra a titkosnak szánt listára, amelyen azok a vajdasági magyar üzletemberek szerepeltek, akik részesülhettek a magyar kormány 11 milliárd forintos üzleti fejlesztési programjából. A 38 milliós programból 5 millió euró jutott a Csákány által finanszírozott, Zvonko Bogdan vezetése alatt álló egyik palicsi borászatnak, a Vinarija Zvonko Bogdannak, a pénzből gyümölcsfeldolgozót terveztek építeni.
©
Míg a szabadkaiak egy része szerint Csákány szabályos eszközökkel szerezte vagyonát, ellenfelei azzal vádolják, hogy néhány vállalkozó társával együtt több alkalommal is kihasználta a szabadkai önkormányzathoz való közelségét: olcsón vásárolt telkeket a vajdasági város külterületén, majd az önkormányzat drágán, néha tízszeres áron vette meg a földterületeket, ahol újabb lakóövezeteket alakított ki. A vásárlók állítólag nem sokat kockáztattak, tudták ugyanis, hol tervez fejlesztéseket a városvezetés.
Csákány neve előkerült 2011-ben is, amikor olyan hírek láttak napvilágot, hogy az önkormányzat jelentősen át akarja alakítani a belvároshoz közeli egyik negyedet, s itt Csákány volt az, aki felújította az egyik utca épületeit. A titokzatos üzletember nem ad interjúkat, egyik ritka megszólalása 2012-ben annak volt köszönhető, hogy azzal vádolták, drága órákat ajándékozott egy kétes hírű szerbiai üzletembernek. Csákány akkor tagadta a vádakat, s az ügy elég hamar el is ült. Míg Csákányt a kimagaslóan leggazdagabb vajdasági magyarként tartják számon, a további helyezettek nagyjából egy szinten vannak.

Zsemberi János
©
Az üzletember a Sat Trakt internetes és kábeltévés cég tulajdonosa, aki vállalatával nem csak szülővárosát, Topolyát szolgálja ki, hanem a Tisza menti vajdasági magyar településeket is. "Falusi konzervatív és szorgalmas szlovák-magyar családból származom, Sokat dolgoztam édesapámmal, paprikát kapáltunk és közben nézegettem a jó kocsikat, és arra gondoltam, hogy vajon mikor lehet ilyenem" - vallotta egyik interjújában az üzletember. Bár Újvidéken és Gödöllőn mezőgazdasági tanulmányokat folytatott, a Belgrád elleni ENSZ-szankciók eltörlése után telekommunikációs eszközöket és műholdvevőket kezdett forgalmazni. Boszniában, Macedóniában és Montenegróban is vannak cégei, ott is kábeltévé-hálózatok fejlesztésével foglalkozik. A 400 embernek munkát adó Zsemberi Topolyán tagja a helyi önkormányzatnak, s ő az elnöke a topolyai és a bajsai labdarúgó klubnak is.

Brindza Lajos
Ugyancsak topolyai a kerékpár-gyártással, borászattal és vendéglátással foglalkozó Brindza-család feje, Brindza Lajos, aki a Capriolo Kft-n keresztül irányítja cégbirodalmát. A Capriolo 2008-ban részese volt a magyarországi postásbicikli botránynak: a vizsgálatok szerint csalárd módon diadalmaskodott győri Cronopont Kft szlovéniai partnere számára a topolyai cég gyártotta a kerékpárokat. A támogatási titkos listán Brindza Lajos neve is szerepelt, igaz ő csupán 100 ezer eurót kapott szeszes italok gyártására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése