2017. január 21., szombat

Elég volt a háborús uszítókból!

A Magyar Mozgalom közleménye Tomislav Nikolić államfő kijelentéseivel kapcsolatban 

 

„A szocialistákat is mi tanítottuk meg a haza szeretetére. Mi mentünk elsőnek, ők csak követtek bennünket a háborúba”, jelentette ki Tomislav Nikolić. „Harcolni fogunk az albánok ellen. Ők azt mondják, készen állnak erre. Nekünk is készen kell állnunk a háborúra. Édesanyám már nincs, én is menni fogok. Nem hívok senkit, de én megyek“, mondta még Nikolić. „Megyek a háborúba a fiaimmal. Ha kell, a hadsereget is elküldjük Koszovóba”, tette hozzá Szerbia elnöke.


Akik figyelemmel kísérik az elmúlt napok belpolitikai, „vonatos” eseményeit, azokat már nyilván nem lepik meg ezek a kijelentések. Ők képben vannak. És mégsem.
A fenti idézetekben ugyanis van egy kis csalás. Jelentős időbeli különbség van köztük. Az első idézett mondat 1995-ből való. A másodikat 2011-ben tette Nikolić. A harmadikat pedig 2017 januárjában jelentette ki Szerbia elnöke.
Ennek alapján akár azt is mondhatnánk: legalább következetes. És valóban az. Következetesen háborút akar. Mindegy is, hogy épp milyen tisztségben van, most épp Szerbia elnökeként szeretne háborúzni, és mindenkit hadba hívni.
Az egész ország felemelte szavát Nikolić hátborzongató kijelentésére reagálva. Nem csak a pártok, hanem civil szervezetek, értelmiségiek, újságírók, átlagemberek utasították el egy újabb háborúnak még a gondolatát is.
Pontosabban mégsem mindenki. Van egy párt, amelyik úgy gondolja, jó irányban „haladunk”, és semmi szükség arra, hogy felemelje a szavát ez ügyben (sem).  Az a párt ez, amelyik programjában diktatúrának minősíti az 1994 és 2000 közötti időszakot (egyébként: kik is voltak akkor hatalmon?). Az a párt ez, amelynek elnöke szerint „a vajdasági magyarok számára Nikolić jó elnöke Szerbiának.” Ennélfogva – mi sem természetesebb – ez a párt támogatni is fogja, ha épp úgy alakul, hogy Nikolić lesz a (jó irányban) haladók elnökjelöltje.
Jó elnöke? Mármint, hogy: jó elnöke?
Természetesen egy szervezet csak a saját maga és a saját tagsága nevében nyilatkozhat meg alapjáratban. Ennek szellemében pedig nyugodt magabiztossággal ki is jelenthetjük: nem, a Magyar Mozgalom tagjai és szimpatizánsai elsöprő többsége számára Tomislav Nikolić nem jó elnök. De úgy érezzük, ez az a helyzet, amikor ugyanilyen nyugodt magabiztossággal kijelenthetjük: nem, Tomislav Nikolić nem jó elnök a VMSZ tagjai és szimpatizánsai elsöprő többsége számára sem. Mint ahogy nem az a vajdasági magyarok számára sem, és egyáltalán, az ebben az országban élő, bármilyen nemzetiségű ember számára sem. Mert aki háborút akar, az nem akar jót a saját országának. Elég volt! Elég volt a háborúkból, a háborús uszítókból és az őket támogatókból!

2017. január 20.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése